Руският газ вече има нов конкурент в Европа

Италия, Гърция и България вече получават газ от находището Шах Дениз в Каспийско море

13:15 | 31 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Азербайджан започна търговски износ на природен газ за Европа чрез подкрепяния от САЩ Южен газов коридор, помагайки на региона да диверсифицира доставките далеч от Русия.

Газ, от находището Шах Дениз, ръководено от BP Plc в Каспийско море, започва да тече в Италия, Гърция и България в четвъртък, заявиха в съвместно изявление BP и азербайджанската държавна енергийна компания Socar. Европейският съюз от години работи за облекчаване на зависимостта си от Русия, която представлява около една трета от доставките на газ в региона, припомня Bloomberg.

Южният газов коридор, чието изграждане отне 33 млрд. долара и седем години, включва находището Шах Дениз и над 2000 мили тръбопроводи, свързващи Каспийско море с Европа през Грузия и Турция. Азербайджан ще доставя 10 милиарда кубически метра газ всяка година през Европа през следващия четвърт век, като 8 милиарда от тях отиват за Италия и по 1 милиард за Гърция и България.

„Някои бяха скептични към проекта в началото. Сега мисията е изпълнена. Природният газ на Азербайджан пристигна в Европа", каза президентът на Socar Ровнак Абдулаев.

Шах Дениз, което означава Крал на морето на азербайджански език , е най-голямото находище на газ в страната, съдържащо около 1 трилион кубически метра гориво и 2 милиарда барела природен газ, показват оценките на BP. Азербайджан планира в бъдеще да доставя газ до повече страни в Европа, тъй като допълнителни находища на Каспийско море започват да се експоатират.

BP води проекта Шах Дениз с 28,8% участие. Други партньори по проекта включват Socar, Turkiye Petrolleri AO, Petroliam Nasional Bhd, Lukoil PJSC и звено на иранската национална петролна компания.