ЕС и Китай са все по-близо до дългоочакваната инвестиционна сделка

Споразумението цели да разшири реципрочно достъпа за европейски и китайски инвеститори към съответните пазари, но все още е неясно как ще бъде прието от Джо Байдън

11:50 | 29 декември 2020
Обновен: 12:00 | 29 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз и Китай посочиха, че могат да постигнат споразумение в рамките на дни за по-нататъшно отваряне на китайския пазар за чуждестранни инвеститори, което би било голяма икономическа и политическа победа за двете страни.

В понеделник правителствата на Европейския съюз сигнализираха за подкрепа за завършване на работата по дълго очакваното споразумение с Китай, целящо по-широко отваряне на китайския пазар за европейски инвеститорите - стъпка напред в постигането на по-голяма икономическа и политическа победа и за двете страни, пише Bloomberg

Посланици на страните членки на ЕС призоваха Европейската комисия, изпълнителната власт на блока, да завърши преговорите с китайското правителство в рамките на следващите няколко дни, според европейски дипломат. Друг негов колега заяви, че Комисията може всеки момент да публикува проектотекст на споразумението.

Успешната развръзка на преговорите, започнали през 2013 г. за инвестиционно споразумение между ЕС и Китай, би било директен ответен отговор на предизвикателствата, поставени от „Америка на първо място“, дело на отиващият си 45 президент на САЩ Доналд Тръмп.

За ЕС сделката ще разшири достъпа до китайския пазар за чуждестранни инвеститори в индустрии, вариращи от автомобили до биотехнологии. Освен това пактът ще се адресира и основните вътрешнокитайски политики, за които Европа и САЩ смятат, че нарушават пазара: индустриални субсидии, държавен контрол върху предприятията и принудителен трансфер на технологии.

Отношения между ЕС и Китай

За Китай споразумението обещава да подкрепи усилията на Поднебесната империя да се превърне в основна геополитическа сила и да минимализира рисковете, произтичащи от по-строгата позиция на ЕС по отношение на китайските инвестиции в Европа. Това също би засилило дългогодишните амбиции на Пекин за старт на преговори по споразумение за свободна търговия с ЕС, тъй като за 27-те  подобен пакт зависи първо от постигането на инвестиционна сделка.

Китайското външно министерство не коментира веднага последните събития.

Министерството на търговията на Китай заяви миналата седмица, че продължава преговорите със собствени темпове и се стреми към цялостно, балансирано и инвестиционно споразумение на високо ниво с Брюксел

Очакваното постижение подчертава глобалните кръстосани политически и икономически течения, след като Тръмп разтърси следвоенното статукво през последните четири години, остранявайки ролята на Световната търговска организация, стартирайки търговска война с Китай, заплашвайки и дори налагайки мита срещу американските съюзници на Стария континент

Самите отношения между ЕС и Китай бяха обтегнати тази година. Неотдавнашен китайски закон за ограничаване на автономията на специалния административен региона на Хонконг предизвика остри критики в цяла Европа, докато ЕС обвини Пекин в разпространение на дезинформация за коронавируса и наложи мита върху доставчиците на мобилни услуги със седалище в Китай чрез първите по рода си европейски санкции заради кибератаките.

И докато ЕС и Китай се ангажираха през април 2019 г. да постигнат инвестиционно споразумение до края на 2020 г., европейската страна прекара последните месеци, омаловажавайки перспективата за постигане на сделка тази година на основанията китайското правителство да направи повече отстъпки.

Климатични цели

През всички възходи и падения ЕС критикуваше конфронтационната тактика на Тръмп спрямо Китай и настояваше за западно сътрудничество с Пекин по всички въпроси - от борбата с изменението на климата до преодоляването на пандемията.

Блокът помогна на китайското правителство преди три месеца да се ангажира с по-амбициозна цел за опазване на климата и когато се стигна до преговорите за инвестиционния пакт, ЕС в крайна сметка заяви, че е постигнат значителен напредък.

Планираната сделка също сигнализира за решимостта на ЕС да се утвърди и да се съсредоточи върху икономическите си възможности в Азия, дори докато се обръща към Джо Байдън за съживяване на трансатлантическото сътрудничество. Китай се класира като втория по големина търговски партньор на ЕС през миналата година след САЩ, като двупосочната търговия със стоки се оценява на повече от 1 милиард евро (1,2 милиарда долара) на ден.

Американско презрение

Новата администрация на САЩ може да не приеме с отворени обятия споразумението между ЕС и Китай, коментира Франк Лавин, бивш заместник-министър на международната търговията на САЩ, който призова Брюксел да се консултира предварително с екипа на Байдън, за да координира по-добре отношенията си с Китай.

„Във Вашингтон може да има хора, които гледат на това като на безвъзмездна подигравка“, посочи Лавин във вторник в интервю за Bloomberg TV. 

„Не мисля, че този пакт ще бъде полезен за трансатлантическите отношения и не мисля, че е полезно да се опитваме да създаваме някакви връзки с Китай, които на теория са печеливши и за двете страни. Мисля, че трябва да заемем позиция, в която и Вашингтон, и Брюксел се стремят да координират заедно своя подход към Китай."

Последните части на инвестиционното споразумение бяха финализирани през последните седмици в сянката на преговорите за Brexit и постигната с мъки сделка между страните членки за новия европейски бюджет и фонд за възстановяване от пандемия.

Докато ЕК е договорила инвестиционния пакт, предстоящият пробив отбелязва поредния успех за Германия по време на шестмесечното председателство на страната, което приключва на 31 декември. Берлин отдавна отстоява подобен пакт, подчертавайки важността на балансирани и по-дълбоки европейски икономически връзки с Китай.