Германия: Съкращенията на европейския улов ще бъдат болезнени за индустрията

25-процентното намаляване на европейския дял от улова в британски води трябваше да бъде значително по-ниско, коментира германският земеделски министър

17:33 | 25 декември 2020
Обновен: 17:33 | 25 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германският министър на земеделието Юлия Кльокнер предупреди, че съкращения на европейския улов ще бъдат "болезнени" за риболовната индустрия, аспект от постигната търговската сделка с Обединеното кралство, съобщава Bloomberg

Риболовът беше един от най-спорните аспекти в преговорите за Brexit, които приключиха в четвъртък, като на база споразумението делът на европейския улов във водите на Великобритания ще намалее с 25% за период от пет години и половина. През това време правата за взаимен достъп в споделени води остават непроменени.

Кльокнер, член на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, заяви, че би искала съкращенията да бъдат "значително по-ниски", обещавайки държавна подкрепа за сектора.

„Още по-важно е, че споразумението предвижда преходен период с дефинирани регламенти за квоти и гарантиран достъп до риболовни зони“, заяви Клоекнер в съобщение по имейл. „Това дава поне известна степен на сигурност при планирането“, добави тя. 

„Но също така е пределно ясно, че трябва да подкрепим рибарите и да им помогнем в тази трудна ситуация. Поглеждайки към 2026 година, ще бъде изключително важно да се намери дългосрочно решение."

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон заяви в петък, че компромисът за риболова е „трудно усилие, но приемливо и осъществимо“, като същевременно допълни, че ЕС не трябва да надхвърля договорените 25-процентни съкращения.

„Имаме начини да упражняваме натиск, за да гарантираме, надявам се и ще се борим за това, че достъпът ще бъде запазен“, каза Бон по радио Europe1, уточнявайки, че Франция ще подкрепи риболовния сектор с няколко десетки милиона евро, до колкото това е необходимо