СЗО е в "близък контакт" с британските власти заради новия щам на Covid

Първоначалните данни предполагат, че мутацията се разпространява много по-бързо от оригиналния вариант, но не е по-смъртосна

10:10 | 20 декември 2020
Обновен: 10:24 | 20 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че е в „близък контакт“ с официалните здравни служители на Обединеното кралство заради появата на нов щам на Covid-19, предава BBC.

Новият щам се разпространява по-бързо от оригиналната версия, но не се смята, че е по-смъртоносен. Големи части от Югоизточна Англия, включително Лондон, вече са подложени на нов, по-строг локдаун в опит да се ограничи бързо разпространяващия се вирус.

Броят на

Броят на заразените с Covid в Лондон се увеличава с драстични темпове. Графика: Bloomberg

Нидерландия заяви, че забранява полетите от Великобритания заради новата мутация на Covid. Транспортната забрана влиза в сила в неделя и ще остане в сила най-късно до 1 януари, заяви нидерландското правителство. Решението на правителството в Амстердам идва, след като положителен тест в Нидерландия по-рано този месец разкри същия щам на коронавирус като този, открит във Великобритания

В очакване на "по-голяма яснота" относно ситуацията в Обединеното кралство, Амстердам заяви, че "рискът от новия вирусен щам да се внесе на територията на Нидерландия трябва да бъде сведен до минимум, доколкото това е възможно".

Нидерландското правителство също заяви, че ще работи в сътрудничество с други държави членки на Европейския съюз през следващите дни, за да "проучи възможностите за по-нататъшно ограничаване на риска от пренасяне на новия щам на вируса от Обединеното кралство".

Какво знаем за мутацията?

СЗО написа в Twitter, че е в контакт с официални лица от Обединеното кралство във връзка с новия щам.

В публикацията се посочва, че Обединеното кралство споделя информация от текущи проучвания на мутацията и че СЗО ще осведоми държавите членки и обществеността, "тъй като в момента научаваме повече за характеристиките на този вариант на вируса и неговите здравни последици".

Въпреки че има "значителна несигурност " в първичните данни, британският премиер Борис Джонсън заяви, че мутацията може да се разпространява до 70% по-бързо от оригиналия Covid.

Но по думите на официални представители на британското здравно министерство понастоящем няма доказателства, които да предполагат, че новият щам причинява по-висока смъртност или различен отговор на ваксините и леченията.

"Мисля, че това е ситуация, която може да влоши значително нещата, но има някои наистина оптимистични данни, ако приемем, че ваксината работи срещу това, което в момента е само научна хипотеза", каза главният здравен испектор на Англия проф. Крис Уити.

Какво друго се случва в Европа?

Във Великобритания планираното облекчаване на противопандемичните правила за Коледа беше отменено за големи части от Югоизточна Англия, а за останалата част на Обединеното кралство смегчаването на мерките важи само за Коледа.

Италия е наредила локдаун в цялата страна през по-голямата част от периода на коледните и новогодишните празници. По време на официалните шествия страната ще бъде поставена в "червената зона", като магазини, предлагащи продукти от несъществено значение, ресторанти и барове са затворени, а италианците могат да пътуват само по основателни причини.

Нидерландия и Германия са наложили локдауни до януари. В Германия ограниченията около Коледа ще отслабнат леко, като на едно домакинство е позволено да приеме до четирима близки членове на друго семейство.

Австрия трябва да влезе в третия си локдаун след Коледа. От 26 декември несъществените магазини ще бъдат затворени и движението извън домовете ще бъде ограничено.

Швеция препоръчва носенето на предпазни маски в обществения транспорт по време на пиковите часове, като правителството отменя предишните си пандемични насоки.

Президентът на Франция Еманюел Макрон е в "стабилно" състояние, след като даде положителен тест за коронавируса, съобщиха от кабинета му през изминалия ден. Френският държавен глава още изпитва симптоми като кашлица и умора, но те не възпрепятстват изпълняването на длъжностите му, гласи още правителственото комюнике.

Словашкият премиер Игор Матович, който присъства на срещата на върха на ЕС с президента Макрон миналата седмица, заяви, че също е дал позитивен тест за коронавирус в петък.

Няколко други европейски лидери, които също бяха на срещата на върха, ще се самоизолират.