Какво трябва да знаем за санкциите на САЩ, насочени към Русия?

Над 700 руски лица и компании са били обект на санкции от САЩ

12:15 | 20 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и руският президент Владимир Путин, снимка: Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и руският президент Владимир Путин, снимка: Bloomberg

Дори докато президентът на САЩ Доналд Тръмп преследва целта си за по-добри отношения с Русия, администрацията му наложи санкции, насочени към руското правителство и бизнеса,. Още през 2014 г. Барак Обама, а след това и Тръмп, наложиха забрани за пътуване, замразиха активи и въведоха финансови и търговски ограничения срещу стотици руски лица и компании, част от многонационални усилия за наказване на правителството на президента Владимир Путин за предполагаемо създаване на проблеми извън Русия, както и в онлайн среда. Възможни са още повече санкции, тъй като САЩ измерват щетите, нанесени от мащабна компютърна хакерска кампания, която се смята за организирана от правителството на Путин, пише Bloomberg.

Какви са санкциите на САЩ срещу Русия?

Над 700 руски лица и компании са били обект на санкции от САЩ. Физическите лица са изправени пред ограничения за пътувания и замразяване на поне част от активите им, докато на някои от най-добрите руски държавни банки и компании, включително петролни и газови гиганти, на практика е забранено да получават финансиране чрез американски банки и пазари. Те включват милиардери като Олег Дерипаска и Виктор Векселберг; близки политически съюзници на Путин, включително бившият му началник на кабинета Сергей Иванов и Дмитрий Рогозин, вицепремиер от 2011 до 2018 г.; и корпоративни титани като Rosneft PJSC, Gazprom PJSC, Sberbank PJSC и VTB Group.

Защо бяха наложени санкциите?

Първоначалните наказания бяха наредени от Обама през 2014 г., след като Русия анексира украинския полуостров Крим и подкрепи сепаратистките действия в Източна Украйна. Допълнителни санкции бяха добавени, след като американските разузнавателни агенции стигнаха до заключението, че Москва се е намесила в президентските избори през 2016 г., спечелени от Тръмп. През 2018 г. поредният кръг от мерки в отговор на „зловредната дейност на Русия по целия свят“ най-силно удари United Co. Rusal на Дерипаска, като ограничи достъпа й до глобалната алуминиева индустрия на стойност 140 млрд. долара. По-късно тези ограничения бяха облекчени, въпреки че личните санкции срещу Дерипаска останаха. Други санкции на САЩ бяха насочени към наказване на правителството на Путин за атака със силно отровно бойно вещество през 2018 г. срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Обединеното кралство. Има санкции и срещу компании, участващи в изграждането на руския газопровод „Северен поток 2“.

 Какво е въздействието на санкциите?

Те ограничиха инвестициите и достъпа на Русия до технологии, като засегнаха икономическия растеж.

„Санкциите са оказали влияние върху икономическия растеж на Русия, въпреки че точният размер е труден за измерване и е предмет на дебат“, пише Стивън Пайфър, бивш служител на Държавния департамент. Той добавя:

„Кремъл редовно отхвърля санкциите, като руските власти не пропускат възможност да призоват за тяхното отменяне“.

Анализаторът на Bloomberg Economics Скот Джонсън казва, че Русия „се е оказала устойчива, въпреки че санкциите са пречка за инвестициите и производителността“. През 2015 г. Международният валутен фонд изчисли, че западните санкции, свързани с украинската криза, в крайна сметка могат да струват на Русия 9% от нейния брутен вътрешен продукт. Има и съпътстващи щети, усетени извън Русия.

Какви са съпътстващите щети?

Санкциите от април 2018 г., насочени към Rusal, първоначално нарушиха световната верига за доставки на алуминий и цените скочиха с 30%. Това засегна производителите на кенчета за безалкохолни напитки, най-големите световни мини и големи банки, които финансират търговията с алуминий.

Какви други санкции са насочени срещу Русия?

ЕС определени санкции срещу финансовия, енергийния и отбранителния сектор на Русия в отговор на анексията на Крим и в опит - неуспешен досега - да тласне Путин към по-помирителна позиция по отношение на конфликта в Украйна. Други западни сили са приели подобни мерки. ЕС също така постави в черния списък шестима съюзници на Путин като наказание за опита за убийство на лидера на опозицията Алексей Навални.