Заводите в Германия ще подпомогнат икономиката, но инфлационният натиск също расте

През декември общият индекс на мениджърите по поръчките PMI се повишава над очакванията на икономистите в най-голямата европейска икономика

12:36 | 16 декември 2020
Обновен: 12:36 | 16 декември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германското производство се засили през декември, тъй като глобалното търсене помага на заводите да постигнат по-добри резултати от прогнозираните, пише Bloomberg.

Месечният индекс на IHS Markit неочаквано скочи до 58,6 пункта, което е най-високото му ниво от почти три години. Поръчките в сектора на производството на стоки се увеличиха рязко, като много фирми съобщават за по-силно търсене от Китай.

Данните тласнаха еврото нагоре. То удължава ръстовете си, като се повишава с 0,4% до 1,2998 долара за евро. 

Увеличеното търсене

Увеличеното търсене към германските заводи създава предизвикателства в страната. Графика: Bloomberg 

Ръстът в търсенето обаче също така води до нарастващи предизвикателства по веригите на доставка и недостиг на суровини, което увеличава цените с най-много от март 2019 г. насам.

“Ситуацията в производствения сектор, където силният растеж рефлектира в трудности при доставките и силен инфлационен натиск, е напомняне за това, което видяхме по време на възстановяването от глобалната финансова криза преди десетилетие”, посочва Фил Смит, икономист на IHS Markit.

Перспективите са по-несигурни, след като страната влезе в нова блокада в сряда. Всички магазини, чиито стоки не са от основно значение, ще останат затворени поне до 10 януари, а правителството призова бизнесите да затварят по-рано на фона на наближаващите коледни празници.

Имайки се предвид трудностите пред сектора на услугите, който отново се изправи пред забрани за публични събирания, последните трусове вероятно ще задълбочат скорошното свиване.

През декември общият индекс на мениджърите по поръчките PMI за сектора на услугите и производствения сектор се повишава до 52,5% спрямо регистрираните 51,7% през ноември, като надвишава очакванията на икономистите.

Показателят, който проследява бизнес активността в сектора на услугите, също се повишава през декември, макар да остава на ниво, което сигнализира за свиване.

Но продължаващата сила на производството дава надежда, че германската промишленост ще помогне за възстановяване на икономиката. Прогнозата за тази година е за свиване с 5,6%, което е под средното за еврозоната от 7,4%.