Най-добрите европейски борсови мениджъри залагат на технологичното надмощие и през 2021 г.

Сред фондовете с активи над 1 милиард щатски долара всички 10 от най-добре представящите се са имали интерес към цифровите технологии

09:00 | 15 декември 2020
Обновен: 09:00 | 15 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Някои от най-добре представящите се тази година европейски борсови мениджъри се обзалагат, че инвестициите им в технологични акции ще донесат по-нататъшна възвръщаемост през 2021 г., въпреки че оптимизмът по отношение на ваксините срещу коронавирус подхранва поскъпването на подценените акции, заплашвайки представянето на фондовете.

Сред фондовете с активи над 1 милиард щатски долара, които се фокусират върху западноевропейските акции, всички 10 от най-добре представящите се са имали интерес към цифровите, софтуерните и интернет технологиите, показват данни, събрани от Bloomberg. Това не е изненадващо, като се има предвид, че възстановяването на пазара се дължи на покачването на акциите, но също така прави тези фондове по-уязвими от евентуално превъзходство на по-евтини и циклични компании през 2021 г., тъй като ваксините съживяват икономиките.

Представяне на

Представяне на акционерните фондове, фокусирани върху Западна Европа с активи от поне 1 милиард долара. Графика: Bloomberg

Но засега инвеститорите са необезпокоявани. „Пандемията от Covid-19 предизвика голяма структурна промяна, която ще ускори преминаването към цифрови компании, докато много други бизнеси ще се борят да се върнат към нивата на растеж през 2019 г.“., казва Хенрик Ниблом. Неговият фонд Swedbank Robur Ny Teknik нараства със 73% в местната валута и 90% в долари през 2020 г., което е най-добро представяне през тази година в доларово изражение, показват данните на Bloomberg.

„Не виждам нужда да променям процеса си и да преследвам краткосрочни ротационни фактори“, каза Ниблом, базираният в Стокхолм портфейлен мениджър. „Дългосрочните тенденции към цифрови икономики и начин на живот едва започнаха. Основният темп на растеж на технологичните компании все още изглежда много силен през следващите години, дори ако сравнението на годишна база през 2021 г. бъде малко по-трудно, отколкото за някои циклични имена.“

Въпреки че индексът MSCI Europe Value Index  нарасна с близо 20% през ноември, заради оптимизма на напредъка на ваксините, през декември показателят е нараснал с по-малко от 1% на фона на притесненията относно преговорите за Brexit и липсата на нови стимули на САЩ.

Проблемът, който стои на пътя на някои от най-ценните сектори - енергетиката и банките е, че те се сблъскват с основни противоположни течения, като цената на петрола и ниските лихвени проценти, които не могат лесно да бъдат „излекувани“ при икономическото възстановяване.

Инвеститори като Оскар Карлсон от Handelsbanken Fonder AB, хеджират залозите си, като се диверсифицират в циклични акции. Карлсон, чийто фонд е на път към най-доброто си представяне от 2009 г. в доларово изражение, притежава производителя на камиони Volvo AB и минната компания Boliden AB.

Фондовете, фокусирани върху шведските акции, доминираха през тази година с най-добри резултати в Европа, съставлявайки шест от първите 10 в доларово изражение, според данните на Bloomberg. Силното присъствие на дигитални бизнеис, които процъфтяват по време на пандемията, даде предимство на акциите на страната тази година, сред които е и доставчикът на облачни платформи Sinch AB, който увеличи четирикратно пазарната си стойност и оглави Stoxx Europe 600 Index.