Лавров посрещна представители на крайнодясната "Алтернатива за Германия"

По думите на руски външен министър Русия подкрепя диалога на всички нива в Германия, особено с онези, които "искат да преодолеят съществуващите проблеми"

19:18 | 8 декември 2020
Обновен: 19:18 | 8 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руският външен министър Сергей Лавров беше домакин на делегация, съставена от представителите на крайнодясната германска партия „Алтернатива за Германия“ (AfD), по време на прием на най-високото равнище, на което антиимигрантската политическа фракция е била канена до момента в Москва, съобщава Bloomberg.

Лавров обвини германското правителство, че се опитва да усложни визитата, поддържайки контакти с руски опозиционни фигури. Предвид трудните отношения между двете нации, Русия подкрепя диалога на всички нива с Германия, особено с онези, които „искат да преодолеят съществуващите проблеми“, заяви руският първи дипломат на срещата във вторник.

Външното министерство в Берлин посочи през изминалия ден, че делегацията, водена от съпредседателя на AfD Тино Хрупала, по покана на руската Държавна дума, долната камара на парламента, е рутинно посещение, организирано от Бундестага.

През последните месеци напрежението нарасна между Германия и Русия заради отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Навални продължава да се възстановява в Германия след почти фаталната доза от химическото оръжие, инжектирано му в Сибир през август, атака, за която той обвинява Кремъл. През октомври Европейският съюз наложи санкции на шестима висши руски служители заради използването на забраненото химическо оръжие "Новичок", седмици след като германският канцлер Ангела Меркел лично се срещна с Навални в болницата, в която той се лекуваше.

Русия поддържа връзки с различни крайнодесни и крайнолеви сили в Европа, включително с френската опозиционерка Марин льо Пен, която се срещна с президента Владимир Путин в Москва през 2017 г. и чиято партия получи заеми, гарантирани от Русия.

Докато Льо Пен печели в предизборните социологически проучвания на фона на обществения гняв, породен от политиките на френския президент Еманюел Макрон в отговор на епидемията от коронавирус, AfD забелязва, че нейната обществена подкрепа всъщност намалява, тъй като германците са доволни от действията на Меркел в борбата със здравната криза.