ОПЕК+ търси полезен ход в среда на несигурност

Картелът получава смесени сигнали от различните региони

12:13 | 30 ноември 2020
Обновен: 12:13 | 30 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министрите на страните от ОПЕК+ се срещат виртуално тази седмица, а градът, който традиционно е домакин на техните срещи, ще бъде заключен. Коледните пазари във Виена ще бъдат затворени, известният булевард Рингщрасе мълчи. За енергийните министри сцената трябва да призовава за предпазливост.

Но въпреки че австрийската столица дава драматичен пример за това как втората вълна на пандемията спира икономиките в Европа и САЩ, глобалната картина е по-нюансирана, пише Bloomberg.

В Азия ситуацията е почти обратна на тази от Виена. Улиците в Индия бяха пълни по време на неотдавнашното честване на Дивали; Празникът на Златната седмица в Китай накара милиони да пътуват с коли, влакове и дори самолети, за да посетят роднини в цялата страна.

Различията между изток и запад са допълнителен ключов въпрос за групата ОПЕК +, която в понеделник и вторник трябва да реши дали да забави увеличаването на производството, планирано за януари - и ако да, за колко време. Неформалните разговори в неделя не успяха да доведат до споразумение.

Освен географското разделение, има и друг ключов разрив на световния петролен пазар: докато търсенето на бензин и дизелово гориво се е възстановило до около 90% от нормалното си ниво, то потреблението на реактивно гориво намалява с около 50%.

„Размерът на шока и неравномерността на неговите въздействия предполагат процес на възстановяване, който далеч не е гладък“, каза Басам Фату, ръководител на Оксфордския институт за енергийни изследвания.

Делегатите на ОПЕК + обсъждат дисбаланса при възстановяването, както географски, така и между рафинираните продукти. Все по-често те говорят и за друга сегментация: качество на суровия петрол. Пазарът на по-плътен петрол (или по-тежък петрол) е стеснен най-вече поради съкращаването на производството от Саудитска Арабия, Русия и други големи производители. Но пазарът на така наречените лек сладък петрол е пренаситен, отчасти заради възстановяването на либийското производство.

Всички тези фактори правят обсъжданията на министрите от ОПЕК + по-сложни. И те имат на разположение само един инструмент: повишаване или намаляване на цялостното производство. Страните от ОПЕК + не могат да обсъждат производството на бензин или реактивно гориво, а само това на суров петрол.

Въпреки че възстановяването на търсенето на петрол, започнало през май, се забави през октомври и ноември заради втората вълна, това не беше със същата сила като по-рано тази година. Блокадите в Европа не са толкова големи, колкото при първата вълна, а търсенето в Азия нараства - не само в Китай, но и в Индия, Япония и Южна Корея.

Физическият пазар, където действителните барели сменят собствениците си, също показва признаци на сила. Мнозина вече се надяват на въздействието на противовирусните ваксини върху търсенето на петрол. Картелът планира да проведе своя двугодишен международен петролен семинар в Императорския дворец Хофбург през юни 2021 г.

„Ефикасността и наличността на ваксини сочат достатъчно голямо възстановяване на търсенето на петрол през следващата година, за да позволи на ОПЕК да постигне, както балансиране на излишните запаси, така и рязко да увеличи производството“, каза Деймиън Курвалин, анализатор на петрол в Goldman Sachs Group.

За и против забавянето

Засега обаче ОПЕК + все още има работа. Ако картелът иска да продължи да намалява запасите, натрупани по-рано тази година, той трябва да поддържа дефицита на пазара, а не просто да балансира търсенето и предлагането. С нарастването на либийската продукция икономистите на ОПЕК вярват, че глобалните запаси ще се увеличат с около 200 000 барела на ден през първото тримесечие на 2021 г., ако групата увеличи производството, както е планирано през януари. Ако забави повишаването с три месеца, тогава запасите вместо ще намалеят с около 1,7 милиона барела на ден между януари и март, подобно на очакваното през четвъртото тримесечие на 2020 г.