Турската икономика със силно представяне, след като жертва стабилността на лирата

Но икономисти прогнозират по-слаб ръст през четвъртото тримесечие

10:20 | 30 ноември 2020
Обновен: 10:20 | 30 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Турция се е представила далеч по-добре от свои конкуренти през третото тримесечие, водена от стимулираща кампания, която жертва лирата и ценовата стабилност.

Брутният вътрешен продукт през последното тримесечие е нараснал с 6,7% на годишна база, след като намаля с 9,9% през предходните три месеца, информира Bloomberg, позовавайки се на официалните данни.

Икономиката в размер на 736 милиарда долара превъзхожда всички в група от 20 държави, включваща Китай, отчасти благодарение на комбинацията от намаление на лихвените проценти, фискалните разходи и ръководеното от правителството кредитиране.

Ръстът през последното тримесечие се дължи на нарастване на потреблението на домакинствата, което се е увеличило с 9% спрямо година по-рано. Износът е спаднал с 22% на годишна база, след като е намалял с 36% през предходните три месеца. Вносът е нараснал с 16% след спад от 8%.

За да помогне на бизнеса и потребителите през пандемията, турското правителство подтикна банките да увеличат кредитирането. Растежът на заемите остава силен през лятото, забавяйки се към края на третото тримесечие.

В същото време централната банка инжектира ликвидност, оставяйки коригираните спрямо инфлацията разходи по заемите в Турция сред най-ниските в света. Среднопретеглените разходи за финансиране спаднаха до 7,34% през юли, след което започнаха да растат през останалата част от тримесечието и го завършиха на ниво от 11,1%.

„Четвъртото тримесечие ще сочи към картина на по-бавен растеж“, обаче прогнозира Енвер Еркан, икономист в инвестиционната къща Tera Yatirim.

 Турската лира е най-зле представящата се на развиващите се пазари през 2020 г. до назначаването на новия управител на централната банка на страната на 7 ноември и оставката скоро след това на зетя на президента като министър на икономиката.