Три причини, поради които 2021 г. ще е добра за пазарите

Джеръми Сийгъл, който предвиди, че Dow ще досгигне 20 хиляди пункта през 2015 г., смята, че в рамките на 4-5 години индексът ще достигне и 40 хиляди пункта

14:37 | 29 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Джеръми Сийгъл, професорът от Уортън, който предвиди, че индексът Dow Jones ще досгигне ниво от 20 хиляди пункта през 2015 г., смята, че пазарите се насочват към солидни ръстове през идната година поради три фактора - здравословното парично предлагане, новините за ваксини, по-добрите от очаквано резултати от изборите в САЩ, пише MarketWatch.

“На всички тези три фронта имаме позитивни влияния за пазара, което значи, че 2021 ще е много добра година”, посочва Сийгъл.

Той обяснява, че огромното количество ликвидност, инжектирано от Федералния резерв и правителствата, е мощен катализатор за паричния агрегат М1, който се повишава с 44% от началото на март -  най-големият ръст от Втората световна война насам. Паричното предлагане М1 е мярка, която следи парите в обращение и търсенето на депозити и чекови сметки.

Сийгъл също така смята, че ниските лихвени проценти по света правят рисковите активи като акциите удачен избор за инвеститорите в идните месеци.

На фона на “свят с лихвени проценти на рекордно ниски нива не можете да победите акциите като актив”, посочва професорът.

В дългосрочен план Сийгъл очаква Dow да достигне ниво от 40 хиляди пункта през следващите четири или пет години, докато друг фактор не преустанови бичите нагласи на пазара.