Dow премина границата от 30 хиляди пункта за пръв път в историята

Индексът се покачва с 13% от началото на ноември и се насочва към най-силния си месец от 1987 г. насам

19:43 | 24 ноември 2020
Обновен: 19:59 | 24 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Спекулациите, че ваксината срещу коронавируса и възможното мирно предаване на властта след президентските избори в САЩ са стъпки към нормализиране на икономиката доведоха до ново рали за акциите на компаниите, ударени най-тежко от пандемията. Индексът Dow Jones Industrial Average премина границата от 30 хиляди пункта за пръв път в историята, съобщава Bloomberg.

Акциите на Boeing, хронична тежест за 124-годишния индекс през по-голямата част от годината, поскъпват с 5%, докато цените на книжата на JPMorgan, American Express и Chevron се покачват с по поне 3%.

Ръстовете извън индекса на сините чипове са дори по-големи - акциите на American Airlines и Carnival поскъпват с над 8%, докато тези на оператора на кино салони AMC Entertainment Holdings отбелязват 15-процентен ръст на цените.

Dow премина

Dow премина границата от 30 хил. пункта за пръв път в историята. Графика: Bloomberg TV Bulgaria 

Dow се покачва с 13% от началото на ноември, като се насочва към най-силния си месец от 1987 г. насам. Ръстовете в цените на акциите отразяват нарастващия оптимизъм около възможността за отваряне на икономиките, който даде тласък на компаниите от банковия и енергийния сектор - сред най-сериозно пострадалите от изискванията за стоене по домовете.

Индексът, съдържащ 30 компании, се повиши с 1,7% до малко над 30085 пункта във вторник вечер на борсата в Ню Йорк.

Dow достигна ниво от 20 хиляди пункта за пръв път преди повече от четири години.