Какво трябва да знаем за Dow Jones?

Създаден от първият редактор на The Wall Street Journal, индексът вече се превърна в синоним на борсова търговия

11:36 | 25 ноември 2020
Обновен: 11:46 | 25 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Индексът на Wall Street Dow Jones Industrial Average премина границата 30 000 пункта за първи път във вторник след повече от век проследяване на акциите на големи американски компании. Възходите и паденията на индекса на сините чипове разказват ежедневната история на финансовите пазари за мнозина, точно както развитието му от 1896 г. показва как се е променила икономиката, пише The Wall Street Journal. Ето какво трябва да знаете:

Какво е Dow Jones Industrial Average?

Dow проследява акциите на 30 големи американски компании. Той включва всички основни индустриални сектори, с изключение на комуналните услуги (които заедно с акциите на транспортните компании са представени в отделни индекси) и недвижимите имоти. Dow стартира като показател на индустриалните и суровинните компании, но заедно с икономиката на САЩ се превърна в много по-широка комбинация от фирми.

Как се изчислява Dow?

Dow се изчислява чрез сумиране на цените на 30-те акции и разделяне на коефициент, „делител на Dow“, който помага за изглаждане на редки промени като разделяне на акции и нови участници в индекса. Текущият делител е 0,15198707565833. (Тъй като делителят е по-малък от 1, получената „средна стойност“ е по-голяма от сумата на цените на акциите.)

По какво се различава Dow Jones Industrial Average от другите показатели, като S&P 500?

Dow се претегля по цена на акцията. Други индекси като S&P 500 се претеглят по пазарна капитализация. Това създава някои аномалии в начина, по който двата индекса се покачват и спадат. Големият ръст на UnitedHealth Group Inc., който затвори във вторник на около 336 долара за акия, има много по-голямо въздействие върху Dow, отколкото еквивалентен ръст на цените на книжата на Apple. Но Apple е около шест пъти по-голяма от UnitedHealth по пазарна капитализация - така че бурна търговия с акции на Apple има по-голямо въздействие върху S&P, отколкото подобната търговия при UnitedHealth.

 Какъв е произходът на Dow?

Чарлз Дау, първият редактор на The Wall Street Journal и съосновател на Dow Jones & Co., издателят на Journal, създаде Dow, за да обясни движенията на фондовия пазар на своите читатели. Средно 12 акции се публикуваха ежедневно в списанието, започвайки през 1896 г. Индексът се разшири до 20 имена през 1916 г. и до 30 компании през 1928 г.

Останали ли е някой от оригиналните членове на Dow?

Не. Преди да бъде заменен от Walgreens Boots Alliance Inc. през 2018 г., General Electric Co. беше последният член на първоначалната група от 1896 г., въпреки че GE беше премахната и възстановена през следващите години.

Преди премахването ѝ през август, най-дългосрочният член на Dow беше Exxon Mobil Corp., която се присъедини към индекса през 1928 г. като Standard Oil. Сега Procter & Gamble Co., която е добавена през 1932 г., притежава тази титла. Компаниите, които са влизали и излизали от показателя през годините, включват Sears Roebuck & Co., Studebaker, Woolworth и National Cash Register.

Колко често се променя членството в Dow?

Някои компании са напуснали и по-късно са се връщали. International Business Machines Corp. е добавена през 1932 г., отпаднала през 1939 г. и отново въведена 40 години по-късно. Coca-Cola Co. се присъединява през 1932 г., отпада през 1935 г. и се появява отново през 1987 г. И двете компании са в Dow днес.

Кой решава кои акции влизат в Dow?

Членството се определя от комисия от представители на S&P Dow Jones Indices и The Wall Street Journal. Комитетът разглежда базираните в САЩ фирми с „отлична репутация“ и способност за устойчив растеж, които са добре следвани от инвеститорите според методологията на индекса.

Колко са важни движенията от 1000 пункта в размера на Dow?

Не толкова, колкото преди. Още на 19 октомври 1987 г. - известен на Wall Street като Черен понеделник - Dow се срина с 22,6% или 508 пункта, което го остави на ниво от 1738,74 пункта. При 30 000 пункта понижение от 508 пункта би представлявало спад от 1,7% - такъв, който е надвишен в повече от 30 търговски сесии само през тази година.