Dow Jones се разделя с най-стария си член - Еxxon Mobil

Pfizer и Raytheon Technologies също напускат индекса, а Salesforce.com, Honeywell International и Amgen се присъединяват към него

16:06 | 26 август 2020
Обновен: 16:15 | 26 август 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Раздялата на Dow Jones Industrial Average с Exxon Mobil е последният признак за намаляващото влияние на проблемния енергиен сектор на Америка, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Когато търговията започне през следващата седмица, индексът на сините чипове ще включва само една енергийна компания – Chevron, чиито акции ще представляват едва 2,1% от индекса на претеглена цена според анализ на S&P Dow Jones Indices.

В по-широкия S&P 500 групата не постига много по-добри резултати: теглото й се е свило до по-малко от 2,5%, оставяйки енергията като най-малко влиятелната от 11-те представени сектори. Това е драматичен спад от края на 2011 г., когато енергийните акции представляваха 12% от пазара, обяснява Хауърд Силвърблат, старши анализатор на S&P Dow Jones Indices.

Въпреки че отстраняването от Dow е до голяма степен символично, напускането на Exxon има историческо значение. Компанията е най-старият член на бенчмарка, след като се присъединява през 1928 г. като Standard Oil от Ню Джърси.

Това е и напомняне за изпадането на Exxon от най-престижната група от задокеански компании. До 2013 г. Exxon беше най-голямата американската компания с пазарна стойност над 415 милиарда долара. Оттогава стойността й се свила до по-малко от 180 милиарда долара, засенчена от технологичните гиганти като Apple, Amazon и Microsoft. И трите задвижват колелата на сегашната щатската икономика.

„Exxon, титанът на американските пазари, сега отпадна от Dow“, казва Мат Хана,  портфолио мениджър в Summit Global Investments. Според Хана това просто показва колко бързо могат да се променят нещата и колко слабо е представянето на енергията като индустрия. 

Обикновено пазарните контрагенти казват, че секторът, който е бил обект на толкова удари, трябва вече да е узрял за сделки. Но много инвеститори остават скептични към енергийното възстановяване, посочвайки като причина заглушени очаквания за глобален растеж и нестабилни приходи.

Енергийният сектор е най-лошо представящият се в S&P 500 тази година с 40% спад в цените на акциите на компаниите, докато индексът като цяло е спечелил 6.6 на сто. Слабото представяне не е нищо ново -  такава беше ситуацията през 2018 и 2019 г.

Покачванията при енергийните ацкии са тясно обвързани с цените на петрола, които се сринаха през тази година, когато пандемията от коронавирус намали търсенето на изкопаеми горива. Същевременно производителите  бяха изправени пред задачата да управлят огромни количества петрол и газ. Американският суров петрол поевтиня с близо 30% през 2020 г. и се движи малко над 40 долара за барел.

Понижените очаквания за икономически растеж и засиленият интерес към възобновяемата енергия също допринасят за спада в сектора.
Енергийните акции са непопулярни сред мениджърите на фондове. Tова сочи и анкета на Bank of America Global Fund, направена през август.

„Много е трудно Exxon наистина да се развива, когато е налице нисък икономически растеж, подтиснати цени на суровините и пренасочване от този основен бизнес към друг“, посочи Мат Хана,  който заяви, че фирмата му не държи енергийни акции в своето портфолио. Според Хана с очакването, че се отдалечаваме от петрола, компания като Exxon и енергийният сектор като цяло стават по-малко интересни за много инвеститорите.

Акциите на Exxon се понижиха с 41% тази година, докато тези на Chevron отчетоха спад от 29 на сто. Болката е още по-силна за някои компании за петролни находища и шистови сондажи. Акциите на Schlumberger се сринаха с 52%, а тези на EOG Resources - с 47%. Само една компания в енергийния сектор на S&P 500 Cabot Oil & Gas Corp поскъпна през тази година.

През миналия месец Exxon отчете загуба за второ поредно тримесечие за първи път от повече от 20 години насам. Компанията намали своите планове за капиталови разходи, в резултат на управление на финансите си по време на пандемията. През последните месеци петролните компании се насочиха към финансовото си укрепване, като намалиха бюджетите си с десетки милиарди долари и съкратиха хиляди служители.

Петролните компании се надпреварваха да привлекат инвеститори още преди пандемията поради опасения от регулации по отношение на климата и засилващата се конкуренция от сектора на възобновяема енергия. Exxon се опита да задържи инвеститорите, като изплати тлъст дивидент. Някои анализатори поставиха под въпрос дали компанията ще може да го изплаща, ако търсенето на енергия не се подобри.

Представители на Exxon се опитаха да омаловажат значението на отстраняването й от Dow.

„Това действие не засяга нашия бизнес, нито дългосрочните основи, които подкрепят стратегията ни“, заяви говорителят на компанията Кейси Нортъ „Портфолиото ни е най-силното от повече от две десетилетия и фокусът ни остава върху създаването на акционерна стойност чрез отговорно удовлетворяване на енергийните нужди на света“, каза още тя.

Oт S&P Dow Jones Indices, които управлява референтния портфейл от 30 акции, заявиха в понеделник, че промените в индекса са били подтикнати от планирания сплит на акции от 4 към 1 на Apple. Заедно с Exxon, Pfizer и Raytheon Technologies напускат индекса, докато Salesforce.com, Honeywell International и Amgen се присъединяват към него.

Действията „помагат за диверсифицирането на индекса, като премахват припокриването на компании с подобен обхват и добавят нови видове бизнес, които по-добре отразяват американската икономика“, заявиха от S&P Dow Jones Indices.

Компаниите в Dow се избират от индексна комисия и се публикуват от Dow Jones & Co., част от News Corp.

Въпреки че Chevron исторически е билa по-малкa компания от Exxon, разликата в техните пазарни капитализация се стеснява. Във вторник разликата възлишаше на около 13 милиарда долара и спадна до 4,6 милиарда долара през март, по данните на Dow Jones. Предстоящата сделка на Chevron за 5 милиарда долара за закупуване на независим производител на нефт и газ Noble Energy ще намали допълнително разликата.

В проучване на анализаторите от Goldman Sachs Group по-доброто представяне на Chevron спрямо Exxon се дължи на по-силен баланс и по-добро управление на приходите наред с други фактори.

Може би по-важното за Dow е, че цената на акциите на Chevron е по-висока. В момента цената им е над 85 долара за акция, докато тази на Exxon е около 40 долара. Единствените компании в индекса с по-ниски цени на акциите са Walgreens Boots Alliance и Pfizer.

Chevron се радва на третата си поява в Dow. Той беше част от индексa като Standard Oil Co. от февруари 1924 до август 1925 г. Компанията се присъедини отново през 1930 г., но беше заменена през 1999 г. и се върна отново през 2008 г. И Exxon, и Chevron са потомци на компанията Standard Oil Co., която през 1911 г. беше разделена от американското правителство.