САЩ ще наложат санкции срещу четири китайски и руски фирми заради Иран

По думите на специалния представител на Държавния департамент Елиът Ейбрамс тези фирми популяризират ракетната програма на Техеран

18:16 | 25 ноември 2020
Обновен: 18:20 | 25 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ ще наложат санкции срещу четири фирми в Китай и Русия заради твърденията, че популяризират ракетната програма на Иран, гласи информация на Елиът Ейбрамс, специален представител на Държавния департамент по въпроси, свързани с Иран.

Министерството на финансите планира да обяви допълнителни наказателни мерки срещу Иран през следващите седмици, свързани с огнестрелни оръжия, оръжия за масово унищожение и нарушения на правата на човека, заяви Ейбрамс по време на събитие в Бейрутския институт, цитиран от Bloomberg.

„Политиката ни ще бъде същата до 20 януари“, допълни още специалния представител на Държавния департамент

САЩ засилиха натиска си върху Иран, след като президентът Доналд Тръмп се отказа от мултинационалната сделка от 2015 г., която предлагаще облекчение на санкциите в замяна на ограничаването на иранската ядрена програма. Износът на петрол в страната беше ударен чрез санкции, докато банковата система и военните също бяха обект на наказателни мерки.

По-рано този месец инспекторите на ООН потвърдиха, че Иран е увеличил своите запаси от обогатен ядрен материал, което е в нарушение на сделката от 2015 г., предизвикано от оттеглянето на САЩ. Иранското правителство някога да е провеждало научноизследователска дейност по обогатяване на уран с военнo предназначение.