Нетаняху тайно посети Саудитска Арабия

Визитата беше потвърдена от израелския министър на образованието, който я определи като "невероятно постижение"

18:03 | 23 ноември 2020
Обновен: 18:04 | 23 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещнал със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман в неделя в саудитския град Неом. Това е първата среща между двамата лидери, която беше потвърдена от израелски министър, цитиран от CNN.

Говорейки по израелското Army Radio, министърът на образованието Йоав Галант, член на премиерската партия Ликуд, определи срещата като "невероятно постижение" и изказа своите поздравления към Нетаняху.

"Нека да кажем, че самото организиране на срещата и фактът, че тя е се състояла публично, дори и да е само полуофициална в момента, е от огромно значение", отговори Галант на въпрос от интервюиращия.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео също посети град Неом като част от обиколката си из региона, два дни след визитата му в Израел.

Израелското и саудитското правителство не са коментирали до този момент официално срещата, за която първо беше съобщено от Барак Равид от Walla! News and Axios.

Към Нетаняху се присъедини директорът на Мосад Йоси Коен, който ръководи усилията за нормализация на отношенията между Израел и сунитските държави от Персийския залив

Частен  самолет, често използван от израелски високопоставени служители, е бил проследен, летейки от Израел към Саудитска Арабия и град Неом в неделя, гласи информация, качена на сайтовете за проследяване на полети ADS-B Exchange, FlightAware и други. Самолетът се върнал в Израел няколко часа по-късно.

Срещата между израелския премиер и саудитския престолонаследник е първата по рода и идва само месеци, след като Обединените арабски емирства и Бахрейн нормализираха отношенията си с Израел, съгласно така наречените Авраамови споразумения, подписани чрез посредничеството на САЩ. Почти сигурно е, че Бахрейн е имал мълчаливо одобрение от страна на Саудитска Арабия, като се вземе предвид зависимостта и близостта на малкото кралство до Рияд, твърдят анализатори.

Помощникът на Нетаняху Топаз Лук, без да потвърди посещението, написа в Twitter, че докато съперникът на министър-председателя е бил зает с политически борби, „министър-председателят работи за мира в региона“.

Малко преди полетът да напусне Израел Нетаняху даде признаци за продължаване на промяна в отношенията с други държави от Персийския залив.

Говорейки на церемония по памет на първия лидер на Израел Давид Бен-Гурион, Нетаняху заяви, че "след мирните споразумения с Египет и Йордания, в рамките на шест седмици, сключихме три нови договори за мир и нормализация на отношенията с ОАЕ, Бахрейн и Судан. Ако продължим по този път на укрепване на силата на Израел и укрепване на връзките с умерения арабски свят, който се стреми към стабилност и напредък - ще видим още арабски държави, които ще разширят кръга на мира."