Подновените ограничения срещу Covid-19 тласкат икономиката на еврозоната към спад

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за активността в частния сектор се понижава през ноември

12:32 | 23 ноември 2020
Обновен: 12:32 | 23 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Икономиката на еврозоната се насочва към нов спад на фона на подновяването на мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg. 

Индексът на мениджърите по поръчките PMI на IHS Markit се понижава до 45,1 пункта спрямо регистрираните 50 пункта през октомври, става ясно от данни, публикувани в понеделник. 

Спадът е поведен от сектора на услугите след затварянето на барове и ресторанти. Активността в производствения сектор продължава да нараства, макар и с по-бавен темп. 

Икономиката на

Икономиката на еврозоната се насочва към спад заради подновените ограничения срещу Covid-19. Графика: Bloomberg 

Германската икономика поема ограничен удар от подновените ограничения срещу разпространението на коронавируса в сравнение с дурги страни в еврозоната благодарение на солидния ръст на производството, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за активността в частния сектор отслабва през ноември, но остава над нивото от 50 пункта, което разделя свиването от растежа.

Ефектите от

Ефектите от новите мерки срещу коронавируса са само частични за германската икономика. Графика: Bloomberg 

Последните ограничения не са така сурови, както въведените по време на първата вълна на пандемията, така че германската индустрия има възможността да работи с нормален темп. Въпреки това ударът върху търговците на дребно и сектора на услугите натежава на икономиката.

Анкерирани от Bloomberg икономисти очакват най-голямата европейска икономика да изпадне в застой през четвъртото тримесечие, като Бундесбанк заяви, че няма вероятност за нов спад.

През ноември индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на услугите в Германия се понижава от 49,5, регистрирани месец по-рано, до 46,2 пункта. Индексът на мениджърите по поръчките PMI за производствения сектор остава много по-стабилен, като се понижава леко от 58,2 до 57,9 пункта.

Междувременно френската икономика отново се насочва към вероятен спад през последното тримесечие на 2020 г. на фона на новите ограничения за овладяване на пандемията.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI на IHS Markit се понижава до 39,9 пункта през ноември от регистрираните 47,5 пункта през октомври - оставайки под ключовото ниво от 50 пункта в рамките на трети пореден месец. Пониженията са поведени от сектора на услугите след затварянето на барове и ресторанти и на фона на удара върху хотелиерския сектор.

Френската икономика

Френската икономика вероятно ще се свие отново през четвъртото тримесечие. Графика: Bloomberg 

Последните мерки все пак не са така сурови, както въведените по време на първата вълна на пандемията, когато активността беше почти изцяло замразена и показателят се понижи до рекордно дъно от 11,1 пункта.

Въпреки това икономистите ревизираха в посока надолу очакванията си за френската икономика до спад от 3,5% през това тримесечие.