Европейските търговци на дребно се готвят за онлайн Коледа

Годината се казва особено трудна за търговците във Франция, които за последните девет месеца са отчели спад в проходите си от над 70%

10:37 | 21 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Врагът на традиционните европейски магазини за търговия на дребно през последното десетилетие – онлайн магазините - сега са нещото, към което те се стремят, за да оцелеят.

Заради блокадите, които затварят несъществени магазини в страни като Англия и Франция, търговците се надпреварват да разширят услугите за онлайн продажби и доставка по домовете в опит да се предпазят от това Amazon.com да монополизира на най-важния им сезон. Те също така предлагат неща като видео разговори с Дядо Коледа в опитат да пресъздадат духа на коледното пазаруване онлайн, предава Bloomberg.

В същото време магазините също трябва да се подготвят за очаквания край на блокирането. Marks & Spencer Group Plc е сред планиращите удължено работно време през декември, за да помогне за безопасното управление на тълпите по време на социално дистанциране. На заден план обаче се очертава страхът, че магазините може да не се отворят отново - а дори и това да се случи, потребителите може вече да са закупили своите подаръци онлайн.

„Тази година ще бъде много сложна за търговците на дребно. Не знаем със сигурност дали магазините ще отворят отново или как ще се държи потребителят“, каза Питър Уилямс, председател на британската верига за облекло Superdry Plc.

Още преди да бъдат въведени най-новите ограничения на Англия този месец, службата за доставка Hermes очакваше да обработва 3,5 милиона колета всеки ден по време на Черния петък и Коледа. Това е почти двойно повече от миналата година. Rival DPDgroup заяви, че обемите на колетите в Обединеното кралство са нараснали средно с повече от 40% на годишна база от март насам. И двете компании наемат хиляди служители, които да помагат при поръчките, и инвестират стотици милиони лири в тяхната инфраструктура.

„Трябваше да ускорим нашия петгодишен план и да го изпълним само за пет месеца, за да сме готови“, каза Карл Лион, главен оперативен директор в Hermes. „Вече сме подготвени за ниво на обема на колетите, което първоначално очаквахме до 2025 г.“, добави той.

Търговците на дребно са добре подготвени да издържат периода на блокиране, особено в Обединеното кралство, поради инвестиции в техните мрежи за логистика онлайн от по-ранните етапи на пандемията, каза Джесика Моултън, старши партньор в McKinsey & Co.

Логистичните компании и търговците на дребно във Великобритания заеха повече от три четвърти от 32-те милиона квадратни метра складови площи, наети в цялата страна през първите девет месеца на 2020 г., показват данни на Dowley Turner Real Estate. Само Amazon отговаря за една пета от цялото складово пространство, заето тази година.

Дори и така, настоящото спиране на магазините на Англия струва на търговците 2 милиарда паунда на седмица (2,6 милиарда долара) загубени от продажби, изчисляват от Британския консорциум за търговия на дребно, показвайки, че не могат да оцелеят още дълго само в интернет.

„Ако магазините трябва да останат затворени през декември, това ще бъде дълбоко проблематично“, каза Джъстин Кинг, бивш главен изпълнителен директор на веригата супермаркети J Sainsbury Plc и настоящ неизпълнителен директор на Marks & Spencer.

Удължената блокада би била особено лоша за по-малкия бизнес с малко или никакви онлайн продажби. В момента в Обединеното кралство се натрупва недоволство заради вратичките в правилата за блокиране на страната, които позволяват на супермаркетите да продължат да продават и други стоки заедно с основни хранителни такива.

„Всеки, който има торба с кучешка храна в задната част на магазина си, може да остане отворен, но ако сте специализиран търговец на дребно, вие сте абсолютно ненужен“, каза Джеймс Даун, управляващ директор на веригата книжарници Waterstones, добавяйки, че най-уязвимите търговци на дребно "просто ще потънат".

Във Франция индустрията за дрехи вече загуби една четвърт от приходите си през първите девет месеца на годината. Ако по-малките магазини не могат да се отворят отново, това може да доведе до провал на всеки втори бизнес, смята Ерик Мерц, председател на Федералната национална организация за търговия с дрехи.

„Ако пропуснем месец декември, който представлява 20% от типичните годишни приходи, това е катастрофа; това е апокалипсис ", каза той и добави: „Отваряме пазара за Amazon.“

Американският уеб гигант се съгласи заедно с други големи търговци на дребно да отложи промоциите на Черния петък във Франция от 27 ноември до 4 декември, като се вслуша в исканията на по-малки играчи към властите за отваряне отново преди края на месеца. Всички несъществени магазини във Франция са затворени от 30 октомври с цел ограничаване разпространението на вируса.