Производителите на играчки очакват силни коледни продажби въпреки пандемията

Анализатори обаче предупреждават, че Covid-19 може да изненада сектора в идните месеци

22:02 | 26 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Adam Glanzman/Bloomberg
Снимка: Adam Glanzman/Bloomberg

Производителите на играчки очакват силни глобални продажби в рамките на критичния празничен сезон в края на годината, след като пандемията увеличи търсенето на продукти като бордови игри, пише BBC.

Hasbro, производителят на Monopoly и Jenga, заяви на инвеститорите в понеделник, че се подготвя за “добър празничен сезон”.

Прогнозата на компанията последва отчета на конкурентната Mattel от миналата седмица, когато дружеството съобщи за най-големия ръст на продажбите си от десетилетие. Компанията зад куклите Barbie достигна най-високото тримесечно ниво на продажбите си от 2003 г. насам.

Ръстовете са отчетени на фона на усилията на родителите да развличат децата си в условията на строги мерки срещу пандемията.

„Индустрията на играчките като цяло се разрасна значително и продължава да демонстрира своята устойчивост в трудни икономически времена“, заяви главният изпълнителен директор на Mattel Инон Крейс.

През първите девет месеца от годината продажбите на Hasbro нарастват с 13% на годишна база въпреки широкия спад на потребителските разходи по света.

Продажбите на Mattel се понижават с 2% спрямо 2019 г., но някои брандове като Barbie отчитат най-големия си растеж от години.

Компанията посочи, че нетните продажби на куклата се повишават с 15% на годишна база през първите девет месеца на 2020 г. През последното тримесечие те нарастват с 29% до над 532 милиона долара.

Mattel посочи на инвеститорите миналата седмица, че очаква продажбите през празничния сезон да се увеличат с около 5% спрямо 2019 г.

Въпреки това анализатори предупреждават, че пандемията може да доведе до някои изненади за производителите на играчки през идните месеци, тъй като домакинствата все повече усещат тежестта от кризата, а опасенията около възможно заразяване с Covid-19 променят динамиката при пазаруването.

“Тревожа се не само, че разходите може да са ограничени, но и че няма да видим ръст на търсенето в магазините в последната минута заради Covid-19”, написа Джули Ленет, видепрезидент на изследователската компания NPD Group, в скорошна бележка.

Според нея производителите все пак могат да успеят да отчетат някои ръстове.

“Както сме виждали преди в икономически предизвикателни времена, родителите понякога пренебрегват собствените си нужди, за да направят децата си щастливи. В тази луда, стресираща година, родителите могат просто да се ентусиазират и да похарчат извънредно за децата си - ако имат пари”, добавя тя.