Полша също заплаши да наложи вето на фонда за възстановяване на ЕС

Не е ясно кой ще реши дали в Полша има върховенство на закона, смята полският финансов министър Тадеуш Косчински

14:48 | 13 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Матеуш Моравецки. Снимка: Bloomberg
Матеуш Моравецки. Снимка: Bloomberg

Полша се присъедини към Унгария в заплахите за налагане на вето върху бюджета на Европейския съюз в размер на 1,8 трилиона евро (2,1 трилиона долара) заради усилията на блока да гарантира, че средствата отиват само за държави, които се придържат към демократичните стандарти.

Премиерът Матеуш Моравецки в четвъртък изпрати писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което критикува механизма.

Миналата седмица преговарящите от ЕС постигнаха предварително споразумение, обвързващо средствата от бюджета и пакета стимули за спазване на принципа на правовата държава. Полша и Унгария, които са под официални разследвания на ЕС, свързани със същия проблем, биха загубили съответно около 23 милиарда евро и 6 милиарда евро като безвъзмездни средства, ако блокират бюджета.

„Уверен съм, че можем да намерим консенсус. Изключително важно е да можем да продължим напред и да постигнем споразумение“, каза от своя страна полският министър на климата Михал Куртика пред Bloomberg Television.

Една от партиите в правителството на Моравецки заяви във вторник, че предложението е опит на ЕС и най-големия вносител в бюджета му Германия да наложи чужди ценности на страните членки.

Без подкрепата на тази партия обаче правителството няма мнозинство в парламента и ще се нуждае от опозиционна подкрепа, за да ратифицира плановете на ЕС за емитиране на дълг.

Моравецки разговаря с германския канцлер Ангела Меркел чрез видеоконферентна връзка в четвъртък, като каза, че самият механизъм представлява заплаха за върховенството на закона и че поражда „сериозни правни съмнения“.

„Длъжностните лица в Брюксел са далеч от реалността. Не е ясно кой ще реши дали в Полша има върховенство на закона“, каза полският финансов министър Тадеуш Косчински пред Polsat News късно в четвъртък.

ЕС се нуждае от квалифицирано мнозинство, за да наложи принципите на върховенството на закона, но единодушното одобрение на всички държави членки и мнозинството от законодателите на ЕС е необходимо, за да се даде на комисията правомощието да взема заеми от пазарите за финансиране на пакета за възстановяване. Това дава на Унгария и Полша възможност за налагане на ефективно вето върху пакета.