Германското индустриално производство нараства за пети пореден месец през септември

Производството се повишава с 1,6% - под очакванията на икономистите, но ръст се отчита във всеки сектор, освен енергийния

10:48 | 6 ноември 2020
Обновен: 10:49 | 6 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германското индустриално производство нараства за пети пореден месец през септември, подчертавайки възстановяването на икономиката преди въвеждането на новите ограничения срещу коронавируса, съобщава Bloomberg.

Производството се повишава с 1,6% - под очакванията на икономистите, но ръст се отчита във всеки сектор, освен енергийния.

Ден по-рано данните отчетоха ръст на поръчките към заводите в Германия, което предполага, че индустрията ще успее да поддържа растежа в идните месеци - за разлика от доставчиците на услуги, които бяха много по-тежко ударени от частичната блокада.

Германското индустриално

Германското индустриално производство продължава да се възстановява. Графика: Bloomberg 

Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман заяви в четвъртък, че икономическият удар от настоящите рестрикции вероятно ще бъде “по-лек” спрямо този от пролетта, като отбеляза, че мерките сега са по-целенасочени. Централната банка прогнозира възстановяването в Германия да продължи със “значително по-бавен” темп през настоящото тримесечие.

“Въпреки че последните рестрикции в Германия няма да се отразят на производствения и строителен сектор директно, икономиката като цяло рискува свиване през четвъртото тримесечие”, заяви Джейми Ръш от Bloomberg Economics.

Перспективите пред германската икономика бяха помрачени на фона на затварянето на ресторанти и барове в страната до края на ноември. Европейската комисия ревизира прогнозата си за германската икономика за следващата година, като се позова на несигурния курс на пандемията и структурните предизвикателства пред автомобилната индустрия.

Правителството на канцлера Ангела Меркел отпусна допълнителни 10 милиарда евро, за да помогне на компаниите в кризата, а Европейската централна банка също сигнализира, че ще предостави повече монетарна подкрепа през декември.