Развиващите се пазари могат да спечелят от президентство на Байдън и Сенат на републиканците

Мексиканското песо и китайският юан ще са сред валутите, които ще спечелят най-много от подобен сценарий, смята експерт

21:31 | 5 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Кандидатът за президент на САЩ на демократите Джо Байдън. Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg
Кандидатът за президент на САЩ на демократите Джо Байдън. Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Президентство на кандидата на демократите Джо Байдън и контролиран от републиканците Сенат може да се окаже точно това, от което развиващите се пазари се нуждаят, пише Bloomberg.

Очаква се демократ да преследва по-благоприятни за търговията и околната среда политики, като разделение в Конгреса може да му попречи да се насочи към обещаната фискална базука. Това означава повече износ и по-бърз растеж за развиващите се страни, както и тласък за рисковите активи от по-адаптивен Федерален резерв, смятат инвеститори и анализатори.

“Това определено са най-добрите новини, след като трусовете през 2013 г. и колапсът в цените на борсово търгуваните стоки от 2014 г. удариха толкова тежко развиващите се пазари. Дългът и валутите на развиващите се страни трябва да се представят много добре. Големият проблем от последните години е силата на долара, която донякъде се дължи на протекционизма на Доналд Тръмп”, коментира Чарлз Робъртсън от Renaissance Capital.

Според Саймън Харви, Monex Europe, някои валути ще се представят по-силно от други, най-вече мексиканското песо и китайския юан, при подобен сценарий заради намаления търговски риск.

Магдалена Полан от Legal & General Investment Management също очаква понижен риск и по-ниска волатилост.

“Очаквам Байдън и неговият екип да са по-предвидими от Тръмп и по-склонни към многостранен подход. Опитите да се ограничи влиянието на Китай върху американската икономика обаче вероятно ще продължат”, посочва тя.

Даниел Грана от Janus Henderson Investors очаква фискалната политика на САЩ да е по-малко стимулираща в краткосрочен и дългосрочен план, отколкото ако “синята вълна” се състои, заради вероятността Байдън да се сблъсква с предизвикателства в Сената.

“Търговската политика на САЩ ще се промени. Тръмп разчита на двустранните споразумения, докато Байдън - на многостранните”, посочва експертът.