Стратези: Победа на Байдън ще е добра новина за европейските пазари

Кандидатът на демократите ще е положителният избор за Европа, смятат експерти на Barclays и UBS

22:02 | 30 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Кандидатът на демократите на президентските избори в САЩ Джо Байдън. Снимка:  Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg
Кандидатът на демократите на президентските избори в САЩ Джо Байдън. Снимка: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg

Победа на кандидата на демократите Джо Байдън на президентските избори в САЩ вероятно ще облагодетелства европейските акции, смятат стратези, цитирани от MarketWatch.

Стратезите започнаха да очертават как различните изходи от изборите в САЩ ще се отразят на европейските акции, обръщайки особено внимание на политиката на Байдън, тъй като при победа на Доналд Тръмп вероятно ще се запази статуквото.

Байдън ще е положителният избор за Европа

Според стратези на Barclays победа на Байдън и демократите ще е по-положителна за Европа, отколкото втори мандат на Тръмп.

“Това се дължи на потенциално намалената търговска несигурност, по-силните връзки между САЩ и Европа и големите фискални стимули, които изглеждат по-вероятни под администрация на демократите”, посочват експертите.

Стратези на UBS отбелязват, че промените в изборните шансове в полза на Байдън са имали положително въздействие върху европейските акции през последните седмици, повече отколкото върху книжата в Азия и САЩ, което допълнително подкрепя очакванията изборът на демократите да насърчи ръст на цените на акциите в континента.

Три основни сфери на политиката на демократите ще имат отражение върху европейските акции, смята екипът на Barclays. Предложението на Байдън за увеличаване на корпоративния данък от 21 на 28% ще е по-негативно за приходите на компаниите в САЩ, отколкото за европейските, добавят те.

Планът на Байдън за 2 трилиона долара за “зелена” енергия и инфраструктура може да облагодетелства директно някои европейски компании, включително тези в строителния сектор, занимаващите се с възобновяема енергия и от технологичния сектор, допълват експертите.

Според тях по-задълбоченото икономическо сътрудничество под администрацията на Байдън може да доведе до по-ниски мита, което би подкрепило акциите на развиващите се пазари и на компаниите с експозиция към Китай.

Секторите, които се очаква да бъдат облагодетелствани

Експертите на UBS анализират секторите, които се очаква да спечелят при президентство на Байдън.

Според екипа на банката компании от автомобилния сектор, сектора на комуналните услуги, на недвижимите имоти, на строителството и на финансовите услуги ще са сред положително повлияните при победа на Байдън, което се базира на фискалните стимули, данъчното влияние, експозицията им към Китай и митата, както и скорошното им представяне.