В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Победата на Байдън ще насърчи инвестициите в чиста енергия

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 12.10.2020

13:00 | 12 октомври 2020
Обновен: 13:55 | 12 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев

В момента в анкетите Байдън изпреварва сегашния президент Доналд Тръмп. От първия телевизионен дуел на двамата конкуренти акциите на соларните компании и други компании от сектора за възобновяемите енергийни източници се възстановяват. Очаква се екологично чистите енергии да бъдат по-силно насърчени в случай на смяна на властта. Това заяви Бойчо Попов, главният редактор на Investor.bg, в предаването "В развитие", с водещ Делян Петришки.

По отношение на фондовите пазари като цяло Попов заяви, че "ценовият им потенциал се счита вече за изчерпан - те продължават да са заложници на преговорите за помощ между републиканците и демократите, като спекулациите се въртят около това какво ще съдържа потенциалният пакет от стимули“.

"През уикенда демократите в Камарата на представителите отхвърлиха компромисно предложение от правителството, тъй като според преседателя на Долната камара Нанси Пелоси целта на президента Тръмп е да събере колкото се може повече пари преди изборите, с които може да се разпорежда по свое усмотрение.

На този фон според Попов, позовавайки се на информация на анализатори, "е малко вероятно програмата да бъде приета преди изборите на 3 ноември, като инвеститорите също изглежда са в очакване за победа на изборите на демократа Байдън. 

Във връзка със събитията от изминалата седмица на европейските фондови пазари Бойчо Попов поясни, че "германският DАX се повишил с 2,9% и е изкачил психологическата граница от 13 000 пункта, а  Stoxx 50 е отчел покачване с 2,5 на сто."   

"През новата седмица индексът ZEW трябва да предостави във вторник информация за бъдещите перспективи за германската икономика. Участниците на финансовия пазар, анкетирани от Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW), вече очакват силен подем в Германия."

По думите на главния редактор на Investor.bg предстоящата седмица ще бъде "седмицата на отчетите и се очаква представяне на данни за третото тримесечие от JP Morgan, Citi,  Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs и Morgan Stanley, като анализаторите прогнозират спад на печалбата с до 60 процента".

Целия коментар на главния редактор на investor.bg вижте във видеото.
Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук