Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Светът ще преживее революционна промяна с президент на САЩ Джо Байдън

Проф. Димитър Хаджиниколов, УНСС, Бизнес старт, 13.10.2020

10:25 | 13 октомври 2020
Обновен: 15:00 | 13 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Изборите в САЩ ще бъдат много тежки и ако Джо Байдън стане президент ни чакат едни много сериозни промени, които са свързани и с европейските цели за климата и ще се постигне глобален повсеместен натиск в това отношение, заяви проф. Димитър Хаджиниколов от УНСС в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Това което вълнува всички е чия визия ще се реализира през следващите години и ако Джо Байдън стане президент ни очаква революционна промяна и не само за САЩ“.

Хаджиниколов заяви, че концепцията на демократа се основава на „Зелената сделка“ на ЕС.  Така нареченият Clean Energy Revolution план на Байдън предвижда най-късно до 2050 г. или може би до 2045 г. да бъдат постигнати нулеви емисии на парниковите газове, обясни гостът. Според него това засяга в общи линии всяка сфера на икономиката.

Хаджиниколов коментира и прекратените преговори за допълнителен пакет от стимули. Според госта преди президентските избори не може да се говори за постигане на ново споразумение, тъй като противопоставянето между администрацията на Тръмп и представителите на двете камари на Конгреса е прекалено голямо. Също така Хаджиниколов заяви, че независимо от стимулите пълното възстановяването ще стане, когато е решен здравният проблем.

„Натискът е голям, защото проблемите са големи, но пълното възстановяване не може да се постигне в момента“.

По отношение на пазарите гостът заяви, че в момента те реагират на краткосрочни импулси, като признаци за отшумяване на пандемията и парично предлагане. 

Целия разговор вижте във видео материала.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук