Американската икономика нараства с рекордните 33,1% след спада заради Covid-19

Анализатори предупреждават, че растежът може да бъде далеч по-умерен в идните месеци

15:45 | 29 октомври 2020
Обновен: 16:40 | 29 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американската икономика се оттласва от дъното с рекорден ръст през третото тримесечие, след като компаниите отвориха отново и стимулите насърчиха потребителските разходи, ревизирайки голяма част от спада по време на мерките срещу коронавируса, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на САЩ нараства със 7,4% на годишна база и с 33,1% на тримесечна база, сочат първоначалните очаквания на търговското министерство на страната.

Данните надвишават очакванията на икономистите за 32-процентен ръст, което също е далеч над прогнозите от преди три месеца за ръст от 18%. 

БВП на

БВП на САЩ нараства с рекордните 33,1% през третото тримесечие. Графика: Bloomberg 

Въпреки че от доклада става ясно, че икономиката е стъпила на солидна основа за момента, анализатори предупреждават, че растежът може да бъде далеч по-умерен в идните месеци, особено на фона на възраждането на пандемията и липсата на нови стимули.

Нещо повече - все още има над 11 милиона по-малко служители на пазара на труда, отколкото преди удара от пандемията, като анализатори смятат, че за пълното възстановяване на брутния вътрешен продукт на страната ще са необходими поне още няколко тримесечия.

Дори след значителния ръст БВП остава на 3,5% под предпандемичния пик, а вирусът пордължава да тежи на бизнеса и работните места в сектори като този на пътуванията и ресторантьорския.

С оставащи само пет дни до президентските избори лидерът на САЩ Доналд Тръмп вероятно ще използва последните данни като доказателство за способността му да навигира американската икономика по време на коронавирусната криза.

Отделен доклад от четвъртък показа, че заявленията за безработица в САЩ се понижават над очакванията през миналата седмица.