Boeing увеличава планираните съкращения на служители с още 7 хиляди

Компанията ще свие работната си сила с 19% спрямо нивото ѝ преди пандемията

22:01 | 28 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: David Ryder/Bloomberg
Снимка: David Ryder/Bloomberg

Boeing увеличава съкращенията заради коронавирусната пандемия и продължителното заземяване на 737 Max, които удариха финансите на производителя, съобщава Bloomberg.

Компанията ще съкрати допълнителни седем хиляди работни места до края на следващата година, с което общият брой на съкращенията ще достигне 30 хиляди, посочи Boeing в изявление в сряда, след като обяви отчета си за третото тримесечие. Така самолетният производител намалява 19-процентен дял от работната си сила преди пандемията след безпрецедентния колапс на пътуванията и спада в продажбите на самолети.

Свободните парични

Свободните парични потоци на Boeing. Графика: Bloomberg 

В настоящите условия Boeig следи внимателно своята ликвидност и нарастващия дълг, докато се приспособява към дълбокия спад на въздушните пътувания и работи с регулатори за премахване на забраната за летене на Max. Компанията е изгорила около 22 милиарда долара свободен кеш след март 2019 г., когато регулаторите заземиха нейния най-продаван самолет заради два фатални инцидента.

Акциите на Boeing поевтиняват с 2,6% вечерта в сряда на борсата в Ню Йорк до 151,25 долара за акция на фона на по-широките разпродажби. Цените на книжата на Boeing се понижават с 52% през тази година към вторник - най-големия спад сред 30-те компании от индекса Dow Jones Industrial Average.

Базираната в Чикаго компания е използвала около пет милиарда свободен кеш по време на третото тримесечие, което е в съответствие с очакванията на анализаторите и с около 620 милиона долара по-малко спрямо втрото тримесечие, когато пандемията принуди Boeing да замрази временно по-голяма част от производството си.

Boeign обяви коригирана загуба от 1,39 долара на акция, което е по-добро представяне от очакванията на анализаторите. Продажбите на компанията за тримесечието се свиват с 29% до 14,1 милиарда долара.