Boeing готви по-големи съкращения, тръгват си мениджъри

Очаква се съкращенията да се случат на две вълни до края на годината

16:54 | 26 септември 2020
Обновен: 16:54 | 26 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Производителят на самолети Boeing намалява броя на вицепрезидентите си, като в същото време прави преглед и на недвижимите си имоти, тъй като компанията се опитва са се справи с намаляващите продажби на самолети и разходите около приземения 737 Max, съобщава Bloomberg.

Около 170 мениджъри на средно ниво, 70 от които базирани в търговския отдел на Boeing, ще получат предложение за обезщетение в размер на годишната им заплата, сочи информация на хора, запознати с въпроса. Първият от вицепрезидентите и мениджърите, които приемат условията, ще напуснат компанията на 2 октомври, след което ще последва втора вълна по-късно през годината.

Съкращенията набъбват и ще се разширят отвъд обявените 19 хил. работни места по-рано тази година, когато пандемията от коронавирус изпрати въздушния транспорт в безпрецедентен колапс.

Междувременно по-рано този месец стана ясно, че двете фатални катастрофи на самолет Boeing 737 Max се дължат отчасти на нежеланието на производителя да споделя технически подробности, установи разследване на Конгреса на САЩ.

Американският конгрес изтъкна като причина "културата на укриване" на Boeing, но допълни, че при регулаторната авиационна система присъстват "фундаментални недостатъци". От Boeing заявиха, че компанията и ръководството са научили много трудни уроци от инцидентите.

Но семейства на жертвите обвиниха компанията и регулатора, че продължават да прикриват информация. Докладът на САЩ е силно критичен към Boeing и съотвения регулатор - Федералната авиационна служба (FAA).

"Boeing се е провалила в проектирането и разработването на Max 737, а FAA се е провалила в надзора си върху Boeing и сертифицирането на самолета", заключи 18-месечното разследване на Конгреса.

Моделът Boeing 737 Max е приземен от март 2019 г., след като две катастрофи в Индонезия и Етиопия причиниха смъртта на 346 души.