Един изход от президентските избори в САЩ може да насърчи ръст на S&P 500 до 4 хил. пункта

Сценарий, при който Доналд Тръмп е преизбран и демократите печелят Конгреса би бил много добра новина за фондовия пазар

20:31 | 28 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Emily Elconin/Bloomberg
Снимка: Emily Elconin/Bloomberg

Президентските избори в САЩ са след по-малко от седмица, а фондовата борса е в състояние на свободно падане. Съществува обаче един малко обсъждан изход на събитията, който би бил много положителен за S&P 500, пише MarketWatch.

Сценарий, при който Доналд Тръмп е преизбран и демократите печелят Конгреса би бил много добра новина за фондовия пазар, смята стратегът на BTIG Джулиан Емануел. Катализатор за ръст на S&P 500 почти сигурно ще бъдат повече стимули. Еманюел отбелязва, че пакет за 3 трилиона долара би насърчил индустрията. Междувременно мерки на Федералния резерв могат да окажат положително влияние върху кривата на доходността, както и прогрес по отношение на овладяването на коронавируса. “Това е рецептата, с която S&P 500 ще достигне 4 хиляди пункта”, посочва Емануел.

Пътят към толкова масивна програма за стимули е ясен. Демократите искат стимули, президентът иска стимули - той иска дори повече от пакета за 2,2 трилиона долара, който председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси предложи, но републиканците в Сената не са склонни да се договорят за много над 500 милиарда долара. Ако Тръмп остане на власт и демократите спечелят Конгреса, тогава пътят за подобен развой на събитията ще се разчисти.

За момента шансовете не са в полза на подобен резултат. Винаги има и възможност демократите да откажат да работят с Тръмп в ролята на президент. Според Емануел обаче все пак този сценарий не е невъзможен. “Въпреки че това определено е най-малко вероятният изход от изборите, Камара на представителите и Сенат на демократите и втори мандат на Тръмп биха били много положителни за пазарите”, смята той.

На фона на понижението на S&P с 2,9% вечерта в сряда до малко над 3293 пункта ще е необходим 21-процентен ръст на индекса, за да може той да достигне 4 хиляди пункта.