Безизходицата около стимулите може да изиграе лоша шега на САЩ

С възраждането на коронавируса икономиката на страната може отново да изпадне в рецесия

17:19 | 28 октомври 2020
Обновен: 17:22 | 28 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg
Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Крехкото икономическо възстановяване губи инерция. Пандемията отново се влошава. Рискът от изборен хаос никога не е бил по-висок. И все пак законодателите във Вашингтон не успяват да се съгласят с фискален спасителен пакет, който е толкова очевидно необходим. И Републиканците, и Демократите залагат, че ще избегнат гнева на избирателите въпреки този исторически провал, но положението на безброй американци се влошава на фона на това прехвърляне на топката, пише CNN Business.

"Политиците от двете партии предизвикват съдбата, като не се съгласяват на нов кръг от фискална помощ", каза Джо Брусуелас, главен икономист в RSM International. По думите му това е по-скоро въпрос на политика, отколкото на икономика или финанси, докато „реалният живот виси на косъм".

Без федерална помощ повече малки предприятия ще затворят врати. Безработните ще изпитат още повече трудности без увеличени обезщетения. Наемателите могат да бъдат изправени пред възможността от изгонване. Хотели, авиокомпании и туристическият бизнес ще загубят още десетки хиляди работни места.

Неравномерното възстановяване е изправено пред риск

„Все още се намираме в тъмни за икономиката времена. Възстановяването е изложено на значителен риск поради провала на администрацията и Конгреса да приемат поредния фискален спасителен пакет, особено като се има предвид, че пандемията се засилва", каза Марк Занди, главен икономист в Moody's Analytics.

Надяваме се, че възстановяването ще се окаже устойчиво на политическата и здравна несигурност, докато Вашингтон обсъжда дали да предостави повече стимули сега или през януари. Но рискът американската икономика отново да потъне в рецесия е голям.

Дори ако Съединените щати избягват връщане към отрицателен ръст на БВП, според Занди, работни места отново могат да започнат да намаляват на месечна база.

Ръстът на работните места очевидно се забавя. След като възстановиха около половината от 22,2 милиона работни места, загубени по време на пандемията, Съединените щати добавиха 661 000 нови работни места през септември, отчитайки значително забавяне от август, когато бяха добавени 1,5 милиона позиции.

А нов кръг от съкращения тепърва започва. Наскоро големи компании, включително Disney, American Airlines и Charles Schwab, обявиха масово съкращаване на работни места.

Най-голямото притеснение е как намаляващият фискален стимул и влошаващата се пандемия ще повлияят на потребителските разходи - най-големият двигател на американската икономика.

„Въпреки че потребителите имат известен буфер от спестявания, те ще свършат много бързо - особено с наближаването на празниците“, каза Линдзи Бел, главен инвестиционен стратег в Ally Invest.

Вече 28% от американците казват, че ще похарчат по-малко за празнични подаръци тази година – за първи път от 2012 г. насам този процент е толкова висок, изчисляват от  Gallup. Само 12% от купувачите планират да увеличат разходите.

„Ако погледнете под повърхността, ще видите приказка за двама потребители. Тези в най-тежко засегнатите индустрии, които са загубили работата си, това са хората, които наистина изпитват трудности. Другата страна на уравнението са хората, които могат да работят от вкъщи. Животът ни не е напълно нарушен", каза Бел. 

„Откъснати“ от икономическата реалност?

Демократите предложиха пакет от стимули в размер на 2,2 трилиона долара в началото на октомври. Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и министърът на финансите Стивън Манучин наскоро бяха близо до сключване на споразумение за пакет от стимули от около 1,9 трилиона долара. Но двете страни остават в противоречие отчасти по отношение на плана за справяне с пандемията.

Демократите може също да залагат, че потенциалната синя вълна ще даде възможност за по-голям и може би по-добър пакет от стимули в началото на следващата година.

Но някои демократи критикуват Пелоси за отказа да приеме сделката, тъй като сега хората страдат. "Тя със сигурност направи грешка тук", заяви представителят Макс Роуз, демократ от Ню Йорк, пред Poppy Harlow на CNN във вторник.

Роуз заяви, че депутатите са "толкова откъснати, че не чуват и не виждат болката на американския народ - хора, които не могат да чакат до февруари или март за друг кръг от стимули".

Повтаряне на грешките от последната рецесия

Дори Пелоси и Манучин да постигнат сделка, много републиканци в Сената продължават да се противопоставят на пакет от стимули за близо 2 трилиона долара.

Някои републиканци може да не искат да приемат голям пакет от облекчения сега, когато Джо Байдън може да стане президент през януари. Други изразяват недоволство от нарастващия бюджетен дефицит,  въпреки че намаляването на данъците от Тръмп създаде дефицит от 1 трилион долара много преди избухването на пандемията.

"Републиканското мнозинство в Сената участва в хазарт с исторически размери, че те няма да бъдат държани отговорни," каза Брусуелас от RSM.

Повечето икономисти казват, че сега не е моментът за притеснения относно дефицита. Ето защо управителят на Федералния резерв Джеръм Пауъл призова Конгреса да действа, предупреждавайки за "трагичното" въздействие на поредната вълна на коронавируса.

Рискът е Вашингтон да повтори грешките от Голямата рецесия, когато Конгресът преждевременно премахна фискалните стимули - и дори намали разходите - допринасяйки за по-слабо икономическо възстановяване.

Иронията е, че слабото възстановяване от пандемията само ще затрудни справянето с планината от дългове в Америка. Правителството ще бъде принудено да подкрепя повече безработни, докато бавният растеж ще ограничи данъчните приходи.

"Това, което се опитват да избегнат, ще се случи: по-големи бюджетни дефицити и дългово натоварване. Има много по-голям смисъл да сбркаш, като правиш твърде много, а не твърде малко", каза Занди.