Русия започна производството на втора ваксина срещу Covid-19

Властите се надяват експерименталните ваксини да спрат вълната от новозаразени, като същевременно минимализират икономическите последици

17:53 | 27 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Bloomberg L/P.
Снимка: Bloomberg L/P.

Русия започна производството на втора ваксина срещу Covid-19, която все още не преминала тестове, в стремежа на Кремъл да изгради щит срещу пандемията, пише Bloomberg.

"Производството на ваксината, разработена от бившата лаборатория за биологични оръжия Vector State Virology and Biotechnology Center в Новосибирск, ще се увеличи до края на годината", заяви Анна Попова, ръководител на руския орган за обществено здравеопазване по време на конференция във вторник.

Президентът Владимир Путин обяви одобрението на ваксината на Vector по-рано този месец, която следва подобна траектория като ваксината Sputnik V през август, за която той твърди, че е първата ваксина срещу коронавируса, регистрирана в света.

И двете ваксини са тествани върху ограничен брой хора, преди да получат временна регистрация, която ще позволи по-широката им употреба, след като са преминали през Фаза 3, за да докажат, че са безопасни и ефективни.  

Властите се надяват експерименталните ваксини да спрат вълната от новозаразени, като същевременно минимализират икономическите последици, до които биха довели ограниченията.

Русия, която е четвърта по най-висок брой заразени с Covid-19 в света, се противопоставя на възстановяването на ограниченията в борбата с вируса, въпреки рекордния брой на новозаразени и смъртни случаи.

Учените и фармацевтичните компании обаче са на мнение, че са необходими повече тестове, за да се докаже безопасността и ефективността, преди ваксините да бъдат сертифицирани за употреба.

Руският фонд за директни инвестиции, който е един от разработчиците на Sputnik V, заяви във вторник, че е подал заявление до Световната здравна организация, за да получи разрешение за спешна употреба и предварителна квалификация на ваксината.

Приемането на заявлението от СЗО би могло ще подсили безпокойството относно безопасността и качеството на ваксината.

За разлика от Sputnik V, която използва аденовирус за стимулиране на имунната система срещу Covid-19, ваксината на Vector е комбинация от къси аминокиселинни вериги, наречени пептиди, които предизвикват имунен отговор.

Въпреки че Русия прави всякакви опити да позволи масовото използване, увеличаването на производството на ваксините се оказва предизвикателство. Когато ваксината Vector получи регистрацията си на 14 октомври, вицепремиерът Татяна Голикова заяви, че първите 60 хиляди дози ще бъдат произведени скоро.

Кирил Дмитриев, шефът на Руския фонд за директни инвестиции, заяви през юли, че Русия има за цел да произведе 30 милиона дози през 2020 г. Тази цел обаче е невъзможна според министъра на промишлеността Денис Мантуров, който заяви, че максимум 2,3 милиона дози ще могат да бъдат произведени.

Тази седмица руската фармацевтична компания Generium обяви, че е произвела 90 хиляди дози Sputnik V и ще увеличи производството до 100 милиона дози годишно.

Първите дози от ваксините ще бъдат предоставени на работниците на първа линия. Москва планира да започне масови ваксинации до декември или януари, пише кметът Сергей Собянин в своя блог този месец.

Русия може да регистрира трета ваксина, разработена от московския Федерален научен център Чумаков, до декември.