ЕЦБ е принудена да изрази засилена загриженост

Икономистите и инвеститорите не очакват решение за още стимули в четвъртък, но искат да получат сигнал за повече подкрепа преди края на годината

09:59 | 27 октомври 2020
Обновен: 09:59 | 27 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка ще получи голяма част от доказателствата, от които се нуждае тази седмица, за да оправдае добавянето на повече парични стимули, тъй като коронавируса се върна с пълна сила в целия континент.

Въпреки че икономистите и инвеститорите не очакват решение за още стимули на виртуалната среща в четвъртък, те искат да получат сигнал от управителя Кристин Лагард за повече подкрепа преди края на годината, пише Bloomberg.

„Пазарът вероятно ще бъде разочарован, ако не получи ясен намек за повече действия през декември“, каза Жил Моек, главен икономист в AXA SA. По неговите думи, ако действа сега ЕЦБ ще покаже решителност, но няма да предотврати основните източници на несигурност.

Ключово въпрос, пред който са изправени централните банкери, е от колко точно стимули се нуждае икономиката и в това отношение те имат време да помислят. Тъй като повече от половината програма за изкупуване на облигации в размер на 1,35 трилиона евро (1,6 трилиона долара), все още не е изразходвана, те разполагат с много „огнева мощ“ и могат да ускорят покупките при необходимост.

Икономистите прогнозират, че ще бъдат добавени още 500 милиарда евро през декември, когато ще бъдат публикувани и актуализираните икономически прогнози на институцията, както и първата прогноза за 2023 година.

Дотогава членовете на ЕЦБ ще имат и по-ясна представа по ключови въпроси като президентските избори в САЩ, търговската сделка на Великобритания с Европейския съюз, въздействието на мерките за ограничаване на Covid-19 и напредъка към ваксината.

Инвеститорите също залагат на завишени покупки на облигации от ЕЦБ до края на годината. S&P Global Ratings неочаквано повиши перспективите за държавния дълг на Италия в петък, подчертавайки положителното въздействие на подкрепата на централната банка.

Лагард вече предупреди, че икономиката се изправя пред по-големи проблеми, отколкото се очакваше по-рано. Въпреки че настоящите прогнози на ЕЦБ предполагат неравномерно възстановяване, по-рано този месец французойката заяви, че възраждащото се разпространение на вируса е дошло по-рано, отколкото учените са очаквали и това „не е добра поличба“.

Индексите на мениджърите по поръчките (PMI) за различните държави от региона показват, че растежът се е забавил драстично от лятото насам и активността може да се свие през последните три месеца на годината. Производството на частния сектор във Франция се сви през октомври, а доверието на германския бизнес спадна за първи път от шест месеца. Испания и Италия изпитват сериозни затруднения заради влошения туризъм.

Повече покупки на облигации от ЕЦБ не могат да направят много за съживяването на търсенето по време на пандемията, но те могат да запазят стабилността на пазарите, тъй като правителствата повишават разходите и тежестта на дълга до безпрецедентни нива в мирно време, за да защитят работните места.

„По-нататъшните покупки на облигации няма да направят много за инфлацията и по-широката икономика“, каза Пиет Кристиансен, главен стратег в Danske Bank.  По неговите думи най-важната задача за ЕЦБ е да подкрепи пакетите от фискални стимули чрез разрешаване на потенциалната фрагментация на пазара.

Дори когато тази фаза на кризата отмине, членовете на ЕЦБ ще трябва да се справят с основния си мандат - ценовата стабилност. Те не достигат целта си за инфлация от „близо до, но малко под 2%“ в продължение на години, а показателят е под нулата от август.

Главният икономист на институцията Филип Лейн, който пише предложенията за паричната политика, даде да се разбере, че възнамерява да коригира това възможно най-скоро, връщайки ръста на цените в предпандемичния път.

„ЕЦБ изглежда е принудена да изрази засилена загриженост“, пишат в свой доклад икономистите от JPMorgan Chase & Co.