Пандемията затруднява решението на ЕЦБ за изплащането на дивидентите

Обмислят се няколко варианта за промяна на разпоредбите на банката

09:50 | 24 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейските банкови регулатори, които се приближаваха към премахването на фактическа забрана за дивиденти, сега са все по-притеснени от влошаващата се икономическа перспектива и нейното въздействие върху балансите на кредиторите поради възраждащия се коронавирус.

Докато банките притискат регулаторите да възстановят дивидентите, един компромисен вариант, който се разглежда от длъжностните лица, позволява на по-силните банки да изплащат дивидент, но ограничава размера на печалбата, която могат да изплатят, заявиха източници на Bloomberg. Несигурната перспектива заради пандемията, все още може да подтикне Европейската централна банка, да удължи забраната за изплащане на дивиденти.

Надзорният съвет на ЕЦБ, който включва национални регулатори, както и служители на ЕЦБ, остава разделен по въпроса, тъй като с натупването на  втората вълна на коронавируса някой служители се притесняват от способността на банките да се справят със загубите и да продължат да отпускат заеми за засегнатата икономика.

Докато някои служители искат да запазят искането за спиране на плащанията поне за няколко месеца, други искат да позволят на банките да вземат решение за плащания, ако имат достатъчно капиталова сила, заявиха източниците. Третият сценарий включва позволение за банките да изплащат ограничен процент от годишната си печалба.

Нарастващият брой заемодатели от скандинавския регион до Иберийския полуостров настояват ЕЦБ да позволи възобновяване на изплащането на дивидентите, след като забраната вече понижи цените на акциите.  ЕЦБ заяви, че забраната е задържала около 30 милиарда евро (35,5 милиарда долара) капитал в банковата система.

Говорител на ЕЦБ заяви, че „решение по този въпрос не е взето“, без да коментира допълнително. По-рано от централната банка заявиха, че ще вземат решение за дивидентите през декември. Ключов фактор ще бъдат икономическите прогнози на служителите на ЕЦБ, които трябва да бъдат публикувани на 10 декември, казаха източниците.

Сега проблемът е колко силно ще се отрази втората вълна на коронавируса върху икономиката и дали банките разполагат с достатъчно резерви, за да преглътнат загубите по заеми, без да се нуждаят от спасяване, казаха източниците. Привържениците на дивидентите твърдят, че забраната може да накара инвеститорите да загубят вяра в банките, докато тези, които искат да я удължат, казват, че акционерите трябва да останат търпеливи, за да гарантират оцеляването си.

Регулаторите трябва да разширят лимитите за разпределение на капитала на банките, за да помогнат за защитата на финансовата система, в случай че глобалното икономическо възстановяване се окаже бавно, се казва в част от доклад, публикуван в петък от Международния валутен фонд

Андреа Енрия, която ръководи надзорния съвет на ЕЦБ, подчерта, че забраната е извънредна мярка за справяне с последиците от пандемията и няма да се превърне в редовен инструмент за ЕЦБ.

„Преди да премахнем забраната си за дивиденти, трябва да сме наясно с това накъде върви икономиката. Също така ще трябва да можем да определим колко надеждно и стабилно е капиталовото планиране на банките отново", каза Енрия в интервю за Handelsblatt, публикувано този месец.