Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Преслав Райков: ЕЦБ и Фед ще изравнят подхода си към инфлацията през 2021 г.

Преслав Райков, финансов анализатор, Клуб Investor, 23.10.2020

21:30 | 24 октомври 2020
Обновен: 23:34 | 24 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Забавянето на новия пакет от стимули в САЩ е политическо протакване, тъй като той ще бъде голям коз за Тръмп непосредствено преди изборите. Това заяви финансовият анализатор Преслав Райков, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Инвеститорите бяха уплашени и бих казал с основание, коментира гостът, като добави, че основните фактори, повлияли инвеститорските настроения са предстоящите избори и преговорите за новия пакет от стимули в САЩ.

„Основните индекси останаха без особени промени в положителна или отрицателна посока“.

Относно сезона на отчетите той коментира основно резултатите на Netflix, които са разочароващи за инвеститорите с оглед на броя на новите абонати и печалбата на компанията, която не отговори на очакванията. Друга компания, на която Райков обърна внимание е Tesla, коментирайки желанието й да влезе в S&P 500 и оптимизацията на веригите й за доставки.

„В Европа започва интересно движение на дълговите пазари, заради излизането на ЕК на тях с издаването на т.нар. спасителен дълг. Това раздвижи инвеститорите в Европа и желанието им да притежават евро, за да закупят този дълг“.

Според финасовия анализатор желанието на инвеститорите да се позиционират на този пазар, който е много добре рейтингован, наред със стимулите на ЕЦБ е довело до поскъпването на еврото.

"Но от корпоративна страна желанието на Европа да лимитира технологичните компании, който оперират на пазара е ход, който доста ще спъне Европа и показва безидейността, за това как да се излезе от кризата", заяви Райков.

Гостът коментира и стратегическия преглед на ЕЦБ, като заяви, че институцията най-вероятно ще проследи инфлационната политика на Фед и ще определи целеви диапазон за дългосрочната инфлация.

„Другата година ЕЦБ и Фед ще изравнят подхода си към инфлацията, защото количеството капитал, който двете банки предоставиха не може да бъде изтеглен и ще се търси друг подход.“

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването " Клуб Investor"  може да видите тук.