Италия въвежда частично блокиране на страната*

Испания също готви мерки за разширяване на ограниченията

12:15 | 25 октомври 2020
Обновен: 12:50 | 25 октомври 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Италия и Испания се подготвят да удължат вирусните ограничения тази седмица, след като броят на новите случаи на коронавирус нарастват и в двете страни, които бяха в епицентъра на първата вълна на пандемията в Европа, съобщава Bloomberg.

В Италия правителството на премиера Джузепе Конте одобри план за ограничаване на работното време на барове и ресторанти и затваряне на местата за забавление и хазарт и фитнес залите. Италианците освен ще бъдат призовани да не пътуват. Мерките влязат в сила в понеделник и ще важат до 24 ноември.

Испанският премиер Педро Санчес провежда заседание на кабинета в Мадрид в неделя, за да бъде обсъдено ново извънредно положение, което ще даде на правителството повече правомощия да налага полицейски час и други мерки. Някои местни власти поискаха вече подобен ход, тъй като понастоящем те няма законното право да налагат вечерен час.

Италия и Испания бяха успели да потушат първоначалната вълна на пандемията чрез някои от най-строгите ограничителни мерки в света. Облекчаването на тези мерки преди летния сезон на пътуванията допринесе за нова вълна от случаи, които рискуват да затруднят здравните системи на тези страни. Повече от 70 хил. души са загубили живота си в двете страни, което представлява повече от една трета от всички смъртни случаи, регистрирани в Европа, с изключение на Русия.

Миналата седмица Санчес сигнализира, че заразените в Испания може да са много повече, отколкото показват официалните данни.

„Повече от 3 млн. души в Испания са се заразили“, каза Санчес в петък. А това е три пъти повече от официалните данни.

От своя страна, Конте многократно отхвърля ново национално блокиране на Италия, но възможностите му се изчерпват, тъй като по-малкото ограничителни мерки не успяват да овладеят разпространението на пандемията. Новите случаи нараснаха до рекордните 19 644 в събота и в момента повече от 1100 души се лекуват в отделенията за интензивно лечение.

Италианското правителство може освен това да предприеме и нови мерки, за да ограничи ефекта на вируса върху икономиката, заяви финансовият министър Роберто Гуалтиери. Правителството обмисля да отпусне от 4 до 5 млрд. евро за подпомагане на работниците чрез удължаване на програмите за частична заетост и забрана за уволнения, съобщават запознати с въпроса.

*Информацията е обновена към 12:49 часа