Петролните запаси на Венецуела нараснаха с 84% за три седмици

Това е последния признак за колапса на петролната индустрия в страната

16:45 | 24 октомври 2020
Обновен: 16:45 | 24 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Запасите от суров петрол във Венецуела нараснаха с 84% през последните три седмици, тъй като заплахата от санкции на САЩ отблъсква купувачите на най-важната стока за страната. Това повишава риска пред държавната компания PDVSA да трябва да започне да спира производството отново и е последният знак, че петролната индустрия на Венецуела е на ръба на колапса.

Пристанището на Хосе, основният портал за износ на петрол в страната, е празно в продължение на една седмица, тъй като вносителите на венецуелски суров петрол, включително индийската Reliance Industries Ltd, испанската Repsol SA и италианската Eni SpA, са пропуснали покупките на петрол този месец, показват вътрешни доклади, видени от Bloomberg. През миналия месец трите компании са купили общо 9,7 милиона барела, което представлява повече от половината от износа през септември.

Количеството петрол, съхранявано на терминала в Хосе и близките съоръжения, почти се удвоило до 10,6 милиона барела от края на септември след 3 месеца на спад.

Докато санкциите на САЩ осакатиха търговията с износ на петрол във Венецуела, така наречените суапове на петрол за дизел между PDVSA и азиатските и европейските рафинерии бяха разрешени по хуманитарни причини.

За последен път петролен танкер е бил зареждан на терминала в Хосе на 16 октомври, според данни за проследяване на кораби. Това е в остър контраст със ситуацията отпреди 3 години, когато терминалът зареждаше по един кораб на всеки 17 часа.

Тъй като големите европейски и индийски рафинерии се намират извън пазара на Венецуела, малко известни компании, включително Retino Maritime, Kalinin Business, Xiamen Logistic Grass и Wanneng Munay, поеха властта, показват вътрешните доклади.