Adidas проучва възможностите за раздяла с Reebok

По време на пандемията приходите на Reebok са намалели с 42%

17:49 | 22 октомври 2020
Обновен: 17:49 | 22 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Германската компания за спортно облекло Adidas проучва възможността за продажба на своята марка Reebok, твърди запознат източник, цитиран от Bloomberg. 

Очаква се през следващите месеци компанията да реши дали ще се извърши продажба. Вътрешният преглед все още е на ранен етап, твърди запознатото лице, пожелало да запази анонимност.

Говорител на Adidas посочи, че компанията няма да коментира слуховете на пазара. Акциите на Adidas поскъпнаха с 3,4% по време на търговията във Франкфурт в ранния следобед в четвъртък.

Откакто пое поста на главен изпълнителен директор на Adidas през 2016 г. Каспер Рорстед многократно опровергава слуховете, че иска да продаде Reebok. Той затвори недостатъчно ефективните магазини на марката и позволи на няколко лицензионни сделки да изтекат, намалявайки продажбите ѝ, но свивайки разходите още повече.

След като Reebok най-накрая възвърна рентабилността си в началото на 2019 г., Рорстед изрази надежда, че тя вече може да генерира ръст в продажбите с новите линии обувки CrossFit Nano и FloatRide Run.

По време на пандемията Reebok претърпя повече загуби от Adidas. Докато продажбите на германската компания за спортни стоки намаляват с 33% през второто тримесечие, приходите на Reebok се свиват с 42%.

Немското издание Manager Magazin пише, че част от заинтересовани компании от продажбата на Reebok са VF Corp., която притежава марките Timberland и North Face, както и китайската Anta International Group Holdings.

Преди пандемията Каспер Рорстед се надяваше да получи два милиарда евро от продажбата на Reebok, сега ще трябва да се задоволи с много по-ниска цена, твърди Manager Magazin.

Германската компания придоби Reebok за 3,8 млрд. долара през 2006 г.