Adidas има план как Reebok да започне да носи приходи

Компанията вече няма намерение да се отказва от мултимилиардната си инвестиция

17:40 | 13 март 2019
Обновен: 17:46 | 13 март 2019
Надпис на Reebok пред магазин FitHub в Лондон Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Надпис на Reebok пред магазин FitHub в Лондон Снимка: Jason Alden/Bloomberg

След дългогодишни усилия Reebok отново трябва да започне да носи печалба. Това мнение сподели главният изпълнителен директор на компанията майка на бранда - Adidas, Каспър Рорстед, цитиран от Bloomberg. Той е на мнение, че е ред на следващото предизвикателство. А именно - да накара повече хора наистина да започнат да си купуват продуктите на марката.

Германската компания затвори магазините на Reebok, които не оправдаваха очакванията, и позволи някои от лицензите да изтекат, намалявайки продажбите на спортния бранд. Междувременно се похарчиха повече пари за маркетинг, подхождащи на размера на компанията, както се прави в Adidas, според Рорстед. Резултатът: приходите от Reebok спаднаха с 3% през 2018 година, а разходите се свиха още повече, докато ръководството очаква бизнесът най-накрая да започне да генерира растеж.

„Сега вече имаме повод за развитие“, каза главният финансов директор на Adidas Харм Олмайер по време на пресконференцията, след като компанията прогнозира цялостно забавяне в ръста на приходите. „Трябва да увеличим производителността, защото иначе просто дълбаем на едно място“.

Преди година Adidas обяви, че ще продаде Reebok, ако брандът не оправдае очакванията. Това стана десетилетие, след като бяха платени 3,8 млрд. долара за марката. Но сега спортният гигант се е отказал от този план, възлагайки надеждите си на новите линии за спортни обувки CrossFit Nano и FloatRide Run.

„Трябва да сме сигурни, че фокусът на марката пада върху реалните продукти", каза още Рорстед. "Стремим се точно към това“.

Растежът обаче няма да дойде даром. Брандът отчете двуцифрен ръст на приходите от продажби на класическите си линии през миналата година, но това остана в сянка заради понижението в спортния сектор. По-рано през тази седмица американската верига за спортни стоки Dick’s Sporting Goods Inc. обяви, че прекратява лицензионния си договор с Reebok. 

Рорстед отговори и на критиките, че Reebok само разсейва Adidas и мениджмънтът на компанията не може да отдаде достатъчно енергия за двете марки. 

„Вие обичате децата си еднакво. Всичко опира до това как представяте и как ръководите бранда си. Това е бизнес предизвикателство, с което се сблъскват всички компании с няколко марки под шапката си“.