Adidas пуска първите маратонки, които ще се рециклират изцяло

Това ще е първият продукт от стартиралата през 2015 г. програма на компанията

15:35 | 18 април 2019
Маратонки FUTURECRAFT.LOOP Снимка: Adidas
Маратонки FUTURECRAFT.LOOP Снимка: Adidas

Германската спортна компания Adidas представи официално концепцията си за обувки, които ще бъдат 100% рециклируеми, с което може да се окаже, че изпреварва конкуренцията.

През 2015 г. компанията стартира програмата си за спасение на планетата от пластмасовите отпадъци, а през настоящата година ще видим първите произведени маратонки от рециклирани отпадъци. 11 млн. чифта обувки ще се появят на пазара, благодарение на събраните от океаните найлони.

Амбициите на Adidas са до 2024 г. цялото производство на маратонки да е от рециклирани материали. За целта през лятото на 2021 г. ще видим и първия по рода си модел FUTURECRAFT.LOOP.

„Премахването на найлоновите отпадъци от системата е само първата стъпка и ние не бива да спираме с нея“, казва Ерик Лийдтке, отговорник за глобалния бранд. „Какво става с обувките ни, когато ги износим? Захвърляме ги, но те не отиват особено далеч. Те отиват на бунищата, изгарят ги и пълнят атмосферата с въглеродни частици или пък се трупат в океаните. Следващата крачка е да сложим край на отпадъците. Мечтата ни е да носим едни и същи обувки отново и отново“.

Технологията за производство на изцяло еко-маратонки се базира най-вече на липсата на лепила. Отделните части ще бъдат произвеждани от еднородни материали, за да може при процеса на рециклиране да не остават неизползваеми части.

Притежателите на FUTURECRAFT.LOOP ще могат да връщат старите си маратонки на производителя, вместо да ги захвърлят в кофите за боклук. А след това - отново ще ги очакват на пазара.