Финансовият министър на Великобритания спъна Джонсън в желанието му да очертае приоритетите си за постпандемичния свят

Премиерът се надяваше да засили програмата си за „изравняване“ на неравенствата в цялата страна

17:22 | 21 октомври 2020
Обновен: 17:22 | 21 октомври 2020
Автор: Нина Луканова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министърът на финансите на Великобритания Риши Сунак съкрати планирания преглед на разходите от три години на една поради „безпрецедентна несигурност“, нанасяйки удар по плановете на Борис Джонсън да очертае приоритетите си за постпандемичен свят, съобщи Bloomberg.

Премиерът се надяваше да засили програмата си за „изравняване“ на неравенствата в цялата страна, след като обеща 100 милиарда лири (130 милиарда долара) инвестиции в инфраструктурни проекти. Сега Сунак ще определи бюджетите на правителствените ведомства за финансовата 2021-22 г., докато възраждащият се коронавирус поражда повече съмнения относно икономическите перспективи.

Новината  дойде, когато данните за публичните финанси показват, че бюджетният дефицит се е покачил до рекордните 208,5 милиарда лири през първите шест месеца на фискалната година, подчертавайки разходите за подкрепа на икономиката по време на пандемията. Затруднените фирми и работници призовават за допълнителна помощ.

Пандемията проби

Пандемията проби дупка в публичните финанси на Великобритания. Графика: Bloomberg

"В настоящата среда е от съществено значение да осигурим сигурност", каза Сунак в изявление в сряда. 

Прегледът на разходите ще бъде публикуван в края на ноември. За да не се нарушава дългосрочното планиране, все още ще се финансират многогодишни планове за Националната здравна служба и училища, както и приоритетни инфраструктурни проекти като високоскоростния железопътен проект HS2.

Сунак започна прегледа на разходите през юли с предупреждение, че министрите са изправени пред „труден избор“ след пандемията. Ведомствата бяха приканени да „идентифицират възможностите за преразпределяне на приоритетите и спестяване на средства“.

Но продължаващата пандемия, при която големи части от страната отново са частично блокирани, прави трудно за правителството да предскаже състоянието на икономиката и разходната мощ, която ще има в следващите години.

Областите, изправени пред най-строгите ограничения, са в северната част на Англия, подхранвайки оплакванията на места, които принудиха Джонсън да се заеме с неговите обещания за постигане на Brexit и справяне с икономическото неравенство.

Разумно движение

Директорът на Института за фискални изследвания Пол Джонсън нарече решението за съкращаване на периода за преглед „разумно“. "Обикновено има смисъл да имаме по-дълъг период, но сега има твърде много несигурност", каза той.

Това е вторият път, когато пълният преглед на разходите е отложен. Миналата година тогавашният министър Саджид Джавид изготви планове за 2020-21 г. само на фона на объркването около Brexit. Перспективата за разделяне без сделка от Европейския съюз продължава да преследва икономиката.

Прегледът ще се съсредоточи върху подпомагането на отговора към Covid-19 и изпълнението на плановете на правителството за подпомагане на работните места, както и върху предоставянето на „засилена подкрепа“ за публичните услуги, казват от Министерството на финансите.

Държавните заеми само през септември са били 36,1 милиарда лири в сравнение със само 7,7 милиарда лири година по-рано, съобщи Службата за национална статистика в сряда.

Влошаването ще подхрани дебата за това колко икономическа помощ може да предостави правителството, тъй като вирусът се разпространява отново и се налагат нови ограничения. 

„С течение на времето и докато икономиката се възстанови, правителството ще предприеме необходимите стъпки, за да осигури дългосрочното здраве на публичните финанси“, каза Сунак.

Докато пандемията е опустошила публичните финанси, Английската централна банка изкупува облигации и поддържа разходите по заемите на рекордно ниски нива.

Евтините разходи

Евтините разходи по заемите означават, че Сунак не е подложен на натиск да намали дефицита. Графика: Bloomberg

Последните данни показват, че дългът се покачва до 103,5% от БВП - най-високото съотношение от финансовата година през 1960 г. Дефицитът трябваше да се доближи до 400 милиарда лири през текущата фискална година, дори преди Сунак да обяви допълнителни мерки за подкрепа на работни места и заплати последните седмици.

Правителството ще вземае заем, възлизащ на над 190 милиарда лири през следващата фискална година, според средната стойност на новите прогнози, съставени от Министерството на финансите този месец. Това е доста над нивото в разгара на финансовата криза.