Кой всъщност отрови Навални?

Информация на британския Guardian уличава Втората служба на руското вътрешно разузнаване за нападението срещу опозиционния лидер

21:30 | 16 октомври 2020
Обновен: 22:13 | 16 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Западните служби за сигурност са стигнали до заключение при закрити врати, че руският опозиционен лидер Алексей Навални е бил отровен от вътрешната шпионска агенция на Русия (Федералната служба за сигурност) насочвайки вината директно към Кремъл, който е разпоредил отряването, предава Guardian

Красноречивото заключение е било направено на базата на сътрудничество между Лондон, Берлин и Париж. Изводът на западни служби подкрепя решението на Великобритания и ЕС тази седмица по налагане на санкциите срещу директора на ФСБ Александър Бортников.

Въпреки това европейските лидери прибързаха в обвиненията си към руската държава и все още не са заклеймили директно службата, нито самия Владимир Путин.

Западните служби за сигурност обаче са уверени, че ФСБ е отговорна за нападението, макар че твърдения им са трудно доказуеми.

В четвъртък Европейската комисия направи най-явния си намек досега, аргументирайки наказателните мерки срещу Бортников в официално съобщение. В него се посочва, че Навални е бил „внимателно наблюдаван от Федералната служба за сигурност на Руската федерация по време на пътуването му до Сибир през август 2020 г.“.

„При тези обстоятелства и като се има предвид, че Алексей Навални е бил под наблюдение преди отравянето, разумно е да стигнем до извода, че отравянето е било възможно само с участието на Федералната служба за сигурност“, гласи още официалният доклад на ЕК.

Кремъл многократно отрече каквото и да е било участие. Москва изказа различни обяснения за влошаването на състоянието на Навални, включително и твърдението, че той се е отровил сам, за да си направи реклама

Навални припадна на 20 август по време на полет от Томск до Москва. След като изпадна в кома, самолетът аварийно кацна в Омск. Три дни по-късно той излетя по спешност за Берлин и оттогава състоянието му частично се подобри

Опозиционният лидер обвини Путин, че стои зад престъплението. В неотдавнашно интервю той каза, че само две руски агенции имат способността да извършат отравянето - ФСБ на Бортников или външната разузнавателна служба (СВР), ръководена от Сергей Наришкин. "Това беше направено, разбира се, по заповедите на Путин", заяви Навални

Навални каза, че е бил отровен със съветското отровно вещество "Новичок" в хотелската си стая в Томск и се е разболял около три часа по-късно. Следи от  веществото бяха открити върху бутилка вода до леглото, въпреки че Навални заяви, че не знае как точно е било приложено в организма му.

Според опозиционния лидер единство държавна институция може да се сдобие с "Новичок". Веществото е разработено през последните години на Студената война в тайна съветска лаборатория. Бортников или Наришкин трябва да са разпоредили заповед, призоваваща за прилагане на „активни мерки“, която Путин впоследствие е разписал, коментира Навални.

Две запозни лица заявиха, че отравянето е извършено от Втората служба на ФСБ , отговорна за борбата с тероризма, екстремизма и вътрешнополитическите заплахи от името на Кремъл. Лицата предполагат, че операцията не е била предназначена да убие Навални, а да му изпрати ясно предупреждение и да го принуди в изгнание.

Двата източника са разговаряли с Dossier Center, базирано в Лондон разследващо звено, като са добавали, че изборът на "Новичок" е умишлен. ФСБ има контрол върху голямо разнообразие от отрови, много от които са и до този момент неизвестни. Ако ФСБ искаше да убие Навални, щеше да го направи, подчертаха запознатите лица

Андрей Солдатов, експерт по руските служби за сигурност, заяви, че участието на Втората служба е „напълно правдоподобно“. Тя се ръководи от генерал Алексей Седов, бивш офицер на КГБ, роден в Санкт Петербург. Двамата с Путин се познават от 90-те години и самият Седов многократно е заявявал, че е дългогодишен сътрудник на руския президент

Втората служба на ФСБ е създадена по модел на Пето управление на КГБ. По времето на комунизма "идеологическият отдел" поставяше под наблюдение дисидентските интелектуалци. Сега под нейното ръководство е и отдел за борба с тероризма, за който се твърди, че е отговорен за убийства на хора, които не са представлявали заплаха в Северен Кавказ.

В началото на октомври Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) потвърди, че Навални е бил отровен с "Новичок". Веществото е способено да причини инфаркт или задушаване, ако е приложен в достатъчно висока доза.

Същата отрова беше използвана срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри, Великобритания. Според британското правителство двама убийци под прикритие, работещи за руското военно разузнаване ГРУ, са приложили "Новичок" върху дръжката на вратата на дома на Сергей Скрипал. Дъщерята, която оцеля, беше на лечение с антидота атропин, който също беше използван при лечението на Навални.

Местна жена в Солсбъри, Доун Стърджис, почина два месеца по-късно, след като напръскала китките си с отровата, която била поставена във флакон с парфюм.

Тази седмица британското външно министерство заяви, че „Великобритания и нейните партньори са единодушни, че няма друго обяснение за отравянето на Навални, освен руско участие.“

Външните министри на Франция и Германия многократно използваха почти идентичен език, критикувайки Русия, че все още не е започнала пълно разследване и не е предоставила достоверно обяснение за инцидента.

В четвъртък ЕС и Обединеното кралство обявиха санкции срещу Бортников и още петима души, които според тях стоят зад „опита за покушение“. Активите на Бортников ще бъдат замразени и му е наложена забрана за пътуване.

Назателни мерки са насочени също към Сергей Кириенко, първият заместник-началник на кабинета на Путин; Андрей Ярин, друг представител на Кремъл; Алексей Криворучко и Павел Попов - и двамата заместник-министри на отбраната; както и срещу Сергей Меняйло, президентският пратеник в Сибирския федерален окръг, където Навални се разболя.

Санкции бяха наложени и срещу Държавния научно-изследователски институт по органична химия и технологии в Москва. Институтът е отговорен за разработката на химически оръжия.

Това не е първият път, когато наказателни мерки се налагат срещу ФСБ - службата, която Путин оглавява през 1998-99 г., преди да стане министър-председател и по-късно президент. След отравянето на Александър Литвиненко в Лондон през 2006 г. с радиоактивна чаша чай, която е съдържала полоний, правителството на Тони Блеър прекрати изцяло сътрудничество по сигурността.

Разследването за убийството на Литвиненко от 2015-16 г. стигна до заключението, че Путин „вероятно е одобрил“ операцията заедно с тогавашния шеф на ФСБ Николай Патрушев. Установено е, че двамата мъже, извършили атенатата - Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун, не са имали личен мотив да убият Литвиненко, а са изпълнявали директните заповеди на ФСБ.