След отчетите на JPMorgan и Citigroup: Икономиката все още не е извън опасност

Печалбите на най-големите американски банки се повишават, но ръководителите им призоваха Вашингтон за нови стимули

14:48 | 14 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Любопитно нещо се случи в разгара на коронавирусната криза - най-големите американски банки отчетоха по-високи печалби, отколкото преди година, пише The Wall Street Journal.

JPMorgan заяви през тази седмица, че печалбата ѝ за третото тримесечие се повишава с 4% на годишна база, с което надмина очакванията на Wall Street. Citigroup също обяви по-добри от очакваното резултати.

Взети заедно, резултатите на двете банки за третото тримесечие показват, че потребителите и бизнесът се държат изненадващо добре в месеците, след като пандемията тласна САЩ към сурова рецесия. Лидерите и на двете банки обаче предупредиха, че икономиката не е извън опасност.

Резултатите бяха насърчени, тъй като банките не трябваше да отделят толкова средства, за да покрият бъдещи загуби от заеми. Главните им изпълнителни директори заявиха, че не са променили вижданията си и очакват значителни загуби в бъдеще. Те продължават да поддържат огромни резерви в случай на такъв сценарий, като прогнозират, че безработицата ще остане висока и през следващата година, поради което много потребители ще се сблъскат с неизпълнения по заемите си.

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън отбеляза, че без повече публична подкепа за икономиката, ситуацията ще се влоши.

“Добрият, правилно създаден пакет от стимули, ще увеличи шанса да получим по-добри резултати, но има толкова голяма несигурност, че не можем да кажем това категорично”, коментира Даймън пред репортери.

JPMorgan има заделени близо 34 милиарда долара за потенциални загуби. По думите на ръководителя на банката, ако икономиката се възстановява добре, тези средства ще са с 10 милиарда долара над необходимите. “В случай на двойна рецесия банката вероятно ще се нуждае от още 20 милиарда долара”, коментира той.

JPMorgan и Citigroup са първите американски банки, обявили резултатите си за това трмесечие. Тяхната връзка с американските потребители и компаниите по света обикновено ги прави огледало на по-голямата икономика. Техните отражения обаче може да бъдат изкривени, тъй като тези банки обикновено обслужват по-заможни американци, а силното трето тримесечие може да се дължи на счетоводните правила, които ги принудиха да се подготвят за повече трусове в идните тримесечия.

Ръководителите на двете банки посочиха, че очакват повече клиенти да не се справят със заемите си през следващата година. Те отбелязват, че не е ясно дали правителствените стимули ще спасят икономиката, или просто ще отложат по-резкия спад.

Прогнозата на JPMorgan за американската икономика отчете слабо подобрение, но банката все още очаква безработицата да остане над 7% през цялата 2021 г.

Citigroup понижи очакванията си за американската икономика през следващата година, въпреки че те все още са по-добри от тези на JPMorgan, като прогнозата ѝ е за ниво на безработицата от 6,4% през 2021 г.