Северна Корея отново показа ядрените си мускули

Въпреки че Тръмп се похвали, че дипломацията му е предоставила война, Пхенян не се е отказал от ядрените си планове

07:45 | 12 октомври 2020
Обновен: 14:33 | 12 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

След безпрецедентна поредица от срещи между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун от юни 2018 г., преговорите за премахване на ядрения арсенал спряха. Междувременно Ким беше зает да направи своя ядрен арсенал по-голям, по-смъртоносен и по-способен да нанесе удар. На октомврийски военен парад по повод 75-годишнината на управляващата Работническа партия Ким разкри нов набор от оръжия, който показва до каква степен е нараснал арсеналът му през последните две години, и включва наскоро разработена ракета, предназначена да нанесе удар по САЩ. постиженията подкопават твърдението на Тръмп, че срещите му на върха с Ким през 2018 и 2019 г. са гарантирали, че Северна Корея „вече не е ядрена заплаха“, предава Bloomberg.

1. Може ли Ким наистина да удари САЩ?

Изглежда, че Ким е придобил тази способност след успешно тестване на междуконтинентална балистична ракета през ноември 2017 г. Но един тест може да не е достатъчен, за да гарантира надеждността на МБР, известна като Hwasong-15. Новата МБР, показана на октомврийския военен парад, е по-голяма и вероятно разполага с по-мощни двигатели, казаха експерти по оръжията. Северна Корея може да постави миниатюрни бойни глави върху ракетите и да ги изстреля, се казва в доклад на ООН от тази година. Той също така е разработил оръжия, които могат да се движат по-бързо, за да се избегне откриването. По-малко ясно е дали военните на Ким биха могли да победят противоракетните системи и да оцелеят при ответна атака.

2. Ами бомбите му?

От шестте атомни теста на Северна Корея Ким беше отговорен за четири. Първата детонация през 2006 г. е била със сила по-малко от един килотон. Полетната такава е била направена през септември 2017 г. със сила от 120-250 килотона. В сравнение с това американски бомби, унищожили Хирошима и Нагасаки през 1945 г. са били със сила 15-20 килотона. Експертите изчисляват, че Северна Корея притежава около 30-40 ядрени бойни глави - най-малко сред деветте държави с ядрено оръжие.

3. Как така оръжията на Северна Корея са по-мобилни?

Ким обяви нови балистични ракети с твърдо гориво, които са по-лесни за придвижване, скриване и стрелба, отколкото много версии с течно гориво. От май 2019 г. той изстреля повече от две дузини, включително хиперзвукови ракети KN-23 с ядрена способност, които могат да ударят цяла Южна Корея в рамките на две минути. Той също така изстреля ракети с малък обсег KN-25, проектирани да бъдат изстреляни в бърза последователност от една ракета. Новата балистична ракета Pukguksong-3 - най-голямата от групата - е проектирана да бъде изстреляна от подводница и има разчетен обсег от 1900 километра (1200 мили). На парада през октомври той пусна още по-усъвършенствана версия, която вероятно има по-голям обхват и капацитет на полезния товар. Експерти по оръжията твърдят, че Северна Корея също разработва МБП, която използва технология на твърдо гориво.

4. Откъде военните на Ким получават ядрения материал?

От десетилетия страната си е  самодостатъчна. Програмата, която някога е снабдявала с достатъчно плутоний за една ядрена бомба годишно, сега разчита до голяма степен на обогатяване на уран и според експерти по оръжия произвежда достатъчно делящ се материал годишно за около шест бомби. Администрацията на Тръмп казва, че Северна Корея е увеличила запасите си от началото на ядрените преговори. Експертите смятат, че през 2018 г. страната е имала достатъчно за около 30-60 ядрени оръжия.

5. Какви други изненади може да има там?

Северна Корея може да работи по МБР, които носят множество бойни глави, смятат от Datayo, сайт за изследване на оръжията с отворен код. Ким настоя да разработи своя флот от подводници и се стреми скоро да разположи нов кораб, който според експертите може да изстреля ракети. Той може дори да се опита да съживи сателитната програма на страната, като твърди, че Северна Корея има право като суверенна държава да разработи космическа програма. Експерти по оръжията твърдят, че изстрелванията на сателити могат да бъдат използвани от Северна Корея за усъвършенстване на ракетните технологии.

6. Колко големи са конвенционалните сили на Северна Корея?

Въпреки че е сред най-бедните страни в света, Северна Корея има една от най-големите армии. От нейното 25 милиона население, близо 1,2 милиона души са в активна служба, според доклад на Държавния департамент на САЩ. На всичкото отгоре над 6 милиона севернокорейци се считат за войници от запас. Военните разполагат с хиляди артилерийски части, обучени в района на Сеул, и стотици ракети.

7. Как страната може да си позволи всичко това?

Необходимите средства не са чак толкова в глобален план. Според доклада на Държавния департамент Северна Корея е похарчила близо 4 милиарда долара за своята армия през 2016 г. - приблизително еквивалентно на двудневните военни разходи на САЩ. Като дял от икономиката си обаче разходите се нареждат сред най-високите в световен мащаб, ако не и най-високите. Въпреки че международните санкции силно удариха икономиката й, Северна Корея избягва някои чрез средства като трансфери в открито море на забранени стоки като петрол и генерира достатъчно пари, за да поддържа ядрената си програма.

8. Нямаше ли Тръмп да поправи това?

Разговорите на Тръмп с Ким, започнали със срещата в Сингапур през юни 2018 г., превърнаха дуото от врагове в партньори за диалог. Тръмп казва, че дипломацията му с Пхенян е предотвратила война. Но трите им срещи все още не са постигнали значителен пробив. Северна Корея се превърна в онова, което три десетилетия на дипломацията се опитаха да предотвратят - държава, способна да разработва, проектира и детонира атомни бомби. Американските военни поддържат обичайните си "високи нива на готовност" на Корейския полуостров като възпиращ фактор за всяка заплаха, каза през декември генерал Марк Мили, председател на Съвместния щаб на генералите. Шест месеца по-късно Северна Корея прекъсна установените през 2018 г. комуникационни връзки с Южна Корея и взриви междукорейския офис за връзка.