Северна Корея организира най-мащабния военен парад от две години насам

Южна Корея твърди, че събитието е по случай 75-ата годишната от основаването на Корейската работническа партия, като са били представени "нови стратегически оръжия"

13:50 | 10 октомври 2020
Обновен: 16:02 | 10 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимки: Bloomberg
Снимки: Bloomberg

Северна Корея е организирала преди зазоряване военен парад по случай 75 години от основаването на Корейската работническа партия, който по първична информация изглежда, че е най-мащабният от две години насам. Детайлите и снимковият материал около парада и представената бойна техника са оскъдни, тъй като държавната медия не разпространи кадри от събитието, съобщава Bloomberg

В събота на площад „Ким Ир Сен“ в централната част на Пхенян имаше мащабна „мобилизация на оборудване и персонал“, което индикира, че парадът се е състоял, гласи информация на Съвеместните началник-щабове на Южна Корея. Организацията заяви, че все още установява дали мобилизацията е била част от събитието, посветено на 75-ата годишна от учредяването на управляващата партия.

Южна Корея е и в процес на устанояване дали Северна Корея ще дебютира с ново стратегическо оръжие като балистична ракета, предназначено да удари САЩ, коментират военни служители, цитирани от южнокорейската агенция Yonhap. Парадът най-вероятно е започнал преди 04:00 ч., казват от стана на Yonhap, цитирайки информация на други запознати длъжностни лица. 

Провеждането на събитието преди зазоряване може да е било начин за Северна Корея да заснеме военната си техника с пропагандна цел, като същевременно да дистанцира обществото далеч от столицата, за да се предотврати разпространението на коронавируса. Предишните паради, в които обикновено участват многобройни полкове, маршируващи в гъша стъпка, включват десетки хиляди хора и рискът от разпростряняване на заразата в страната е огромен на фона на повишеното ниво на тревога, наложено от Ким Чен Ун

Парадът може да е показал „новото стратегическо оръжие“, което Ким обеща да представи в началото на годината. Всякакви ракети, предназначени да ударят американски цели, ще подчертаят ядрена заплаха, която представлява Северна Корея за САЩ.

Ян Му Джин, професор в Университета за севернокорейски науки в Сеул, който е и бивш съветник на южнокорейското правителство, заяви, че ако парадът се провел в ранните часове на днешния ден, това ще бъде безпрецедентно. Ян Му Джин добави, че събитието може би е било организирано нарочно по този начин, за да се улесни преизбирането на Тръмп - Северна Корея възхвалява това, което смята за „специална химия“ между Тръмп и Ким, и отправя многобройни обиди към Байдън.

"Ако нивото на провокация е твърде високо, това ще накара Тръмп да изглежда зле", коментира Ян Му Джин.

Едно от най-тревожните оръжия, които Северна Корея би могла използва, е междуконтинентална балистична ракета с помощта на технология, включваща твърдо гориво. По този начин ракетата би била по-лесна и бърза за изтрелване от сегашните модели на Ким, които са с течно гориво, намалявайки времето за реакция на САЩ, както да я унищожат на площадката, така и да я прихванат в атмосферата.

Въпреки че Северна Корея не е изстреляла междуконтинентални балистични ракети (ICBM) от ноември 2017 г.,  миналата година тя проведе тест за продължително горене на нов двигател и дебютира с ракети на твърдо гориво, които обаче са с по-малък обсег на действие Върховете на ракетата също могат да покажат дали Ким е развил способността да поставя множество бойни глави на една ракета. Подобни постижения биха опровергали твърдението на Тръмп, че неговите безпрецедентни срещи на върха с Ким през 2018 и 2019 г. са гарантирали, че Северна Корея „вече не е ядрена заплаха".

Ракетни тестове

Ракетни тестове при управлението на Ким Чен Ун. Графика: Bloomberg

Вероятно на парада е бил показан и нарастващият арсенал от балистични ракети с малък обсег. От 2019 г. севернокорейският режим изстреля повече от 30 от тези ракети. Хиперзвуковите KN-23 ракети са с ядрена способност и в рамките на две минути могат да нанесат удар в цяла Южна Корея,  включително и по американските гарнизони, разположени на юг от Сеул. Пхенян също така направи няколко успешни опита с ракети с малък обсег  KN-25, проектирани да бъдат изстреляни в бърза последователност от един ракетоносител и да претоварят прехващачите.