Рухани: Санкциите на САЩ струват на иранската икономика 150 млрд. долара

Износът на петрол от Иран е по-малък от 10% от нивото преди САЩ да се оттеглят от ядреното споразумение

14:07 | 26 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Иран загуби 150 млрд. долара приходи, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от ядрената сделка от 2015 г. и отново наложи санкции върху икономиката ни, заяви президентът на Иран Хасан Рухани.

Мерките на САЩ също така възпрепятстват вноса на медицински и хранителни доставки, каза Рухани в изявление в събота по държавната телевизия.

Иранската икономика се свива през последните две години, като инфлацията се ускорява и безработицата нараства.

Износът на суров петрол, от които страната е силно зависима, е по-малък от 10% от нивото преди САЩ да се оттеглят от многостранното споразумение през май 2018 г.

„Ако хората искат да проклинат някого за проблеми и недостатъци в страната, това е Белият дом“, каза Рухани.

Отношенията между САЩ и Иран се намират в най-лошия си момент след Ислямската революция през 1979 г. и през последните две години са определяни от кризата в сигурността, предизвикана от оттеглянето на Тръмп от ядреното споразумение и завършила с убийството на висшия ирански генерал Касем Солеймани през януари.

Мебдувременно тази седмица американските власти обявиха нови санкции срещу Иран и заявиха, че редица ограничения, свързани с обогатяването на уран, отново са в сила. Новите наказателни мерки срещу Иран са част от неразбирателството между Белия дом и европейските съюзници на САЩ относно взаимоотношенията им с Техеран, с което увеличава шансът да бъде предизвикана криза в Съвета за сигурност на ООН.