Иран разкритикува споразумението между Бахрейн и Израел

Палестинците също са разочаровани от този ход

12:44 | 12 септември 2020
Обновен: 12:54 | 12 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Anna Moneymaker/The New York Times/Bloomberg
Снимка: Anna Moneymaker/The New York Times/Bloomberg

Иран разкритикува обявеното установяване на дипломатически отношения между Бахрейн и Израел. "Това беше срамно и подло решение, което ще остане в историята като възмутително", се посочва в прессъобщение на иранското външно министерство, предава Die Zeit.

Според министерството Израел е "постоянна заплаха за сигурността на региона и света на исляма", а правителството на Бахрейн става съучастник в „престъпленията на Израел“. Миникерството счита, че споразумението ще жертва страдащите от десетилетия палестинци в процеса по за преизбирането на американския президент Доналд Тръмп.

Имаше критики и от страна на иранския президентски кабинет. Съветникът Диако Хосейни написа в Twitter, че "потискащият режим на Бахрейн" е решил да установи дипломатически отношения с режима на апартейда в Израел, подпомогнати от “тиранина Доналд Тръмп”.

В петък, последвайки примера на Обединените арабски емирства, Бахрейн обяви нормализиране на отношенията си с Израел. В общо изявление правителствата на САЩ, Израел и Бахрейн разкриват желанието на страните да установят "обширни дипломатически отношения". Сделката трябва да бъде подписана на 15 септември на церемония в Белия дом. Тръмп я определя като "исторически пробив".

Не закъсняха критики и от палестинците. Действията бяха определени като "отвратителните престъпления на израелската окупационна власт срещу палестинския народ”.

Турското външно министерство спомена за "нов удар" за палестинците на фона на споразумението, което “ще насърчи Израел да продължи своите незаконни практики срещу Палестина и окупацията на палестинските територии”.

Положителна реакция дойде от Египет. Египетският президент Абдел Фатах Ел-Сиси определи хода като положителен. Според неговото виждане сделката ще спомогне за осигуряване на стабилност и мир в Близкия изток. През 1979 г. Египет е първата арабска държава, сключила мир с Израел. Последвали са я Йордания, ОАЕ и Бахрейн.

За правителството на САЩ Иран трябва да бъде изолиран чрез нормализиране на отношенията между Израел и арабските съюзници на САЩ. Бахрейн и Израел са враждебно настроени към Иран. Преди това американското правителство поиска да бъдат въведени всички санкции срещу Иран. Механизмът за възстановяване на санкциите позволява на държавите от ядреното споразумение от 2015 г. да денонсират нарушенията на правилата от страна на Иран пред Съвета за сигурност на ООН.

Това означава, че всички международни санкции от времето преди споразумението могат да бъдат въведени отново в рамките на 30 дни, без други членове да могат да предотвратят това с вето. Мнозинството от страните членки на Съвета за сигурност на ООН гласуваха против.