САЩ: Бахрейн и Израел ще установят дипломатически връзки

Това е исторически пробив към по-нататъшен мир в Близкия изток, се казва в съвместно изявление

21:38 | 11 септември 2020
Обновен: 22:46 | 11 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка:  Phil Weymouth/Bloomberg
Снимка: Phil Weymouth/Bloomberg

Бахрейн ще стане втората държава от Персийския залив, която ще установи официални връзки с Израел. Така страната се присъединява към Обединените арабски емирства в опит за нормализиране на отношенията с еврейската държава, съобщи Белият дом, цитиран от Bloomberg. 

„Това е исторически пробив към по-нататъшен мир в Близкия изток“, се казва в съвместно изявление от петък на САЩ, Бахрейн и Израел.

Президентът Доналд Тръмп похвали хода на Бахрейн, идващ дни преди той да бъде домакин на лидери от Израел и ОАЕ във Вашингтон за церемония по подписването в Белия дом. Тръмп каза още, че лидерите на страните са показали „визия и смелост“, като са постигнали споразумението. 

"Пясъкът беше напоен с кръв, а сега голяма част от този пясък ще бъде напоен с мир", каза Тръмп, говорейки за Близкия изток.

Това ще подкрепи твърденията на Тръмп, че помага за установяването на мир в Близкия изток и че изтегля американските сили от така наречените "безкрайни войни" в региона. 

През последните седмици имаше спекулации относно това дали Бахрейн може да бъде следващата страна, която да установи дипломатически връзки с Израел, а представители на Белия дом многократно сигнализираха, че други страни могат да последват ОАЕ.

Бахрейн е малък остров с най-малката икономика сред членовете на Съвета за сътрудничество в Персийския залив и решението му да формализира отношенията си с Израел със сигурност ще предизвика дебат за това дали неговият по-голям съсед и съюзник Саудитска Арабия може да е одобрил мълчаливо сделката.