САЩ наложиха нови санкции срещу Иран

Държавният секретар Майк Помпео призова всички държави членки на ООН да последват примера на САЩ

22:37 | 21 септември 2020
Обновен: 22:37 | 21 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Майк Помпео. Снимка: Bloomberg
Майк Помпео. Снимка: Bloomberg

Американските власти обявиха нови санкции срещу Иран и заявиха, че редица ограничения, свързани с обогатяването на уран, отново са в сила. Новите наказателни мерки срещу Иран са част от неразбирателството между Белия дом и европейските съюзници на САЩ относно взаимоотношенията им с Техеран, с което увеличава шансът да бъде предизвикана криза в Съвета за сигурност на ООН, съобщава Bloomberg.

Държавният секретар Майк Помпео заяви, че САЩ очакват от всички членове на ООН да наложат наново санкциите, които бяха прекратените чрез ядрената сделка от 2015 г. Администрацията на Доналд Тръмп обвини Техеран в нарушение на споразумението и се позова на разпоредба за преустановяване на наказателните мерки. Тринадесет от 15-те членове на Съвета за сигурност заявиха, че няма да признаят този ход, тъй като Доналд Тръмп се е отказал от международното споразумение преди две години.

В демонстрация на сила от страна на Белия дом Майк Помпео обяви санкциите заедно с министъра на финансите Стивън Мнучин, министъра на отбраната Марк Еспер, посланика на САЩ в ООН Кели Крафт, както и други висши служители по време на брифинг в Държавния департамент. Новите санкции се налагат срещу министерството на отбраната на Иран и иранските граждани, работещи по държавната програмата за разработка на балистични ракети. В допълнение се налагат и наказателни мерки срещу венецуелския президент Николас Мадуро, който продължава да купува бензин от Техеран в нарушение на сегашните американски санкции.

„Нямаме нужда от аплодисменти, които да затвърдят моралния ни компас“, заяви посланикът на САЩ в ООН Кели Крафт. „Не намираме комфорт, основан единствено на цифри, особено когато мнозинството се е оказало в неудобното положение да се съгласява с тероризма, хаоса и конфликтите. Отказваме да бъдем членове на този клуб."

Брифингът беше насрочен паралелно с виртуално събитие, проведено в Съвета по външни отношения, с участието на иранския външен министър Джавад Зариф. Той заяви, че САЩ „не отмъщават на Иран, а на целия свят“. По думите на Джавад Зариф иранската държава трябва да бъде обезщетена за щетите, нанесени от американските санкции, преди да бъде обмислено "размразяването" на ядрената сделка.

Външният министър на Иран добави, че е „глупост“ да се твърди за иранска намеса по време на предстоящите избори в САЩ, в отговор на обвиненията от служители на администрацията на Тръмп. "За Иран е без значение кой седи в Овалния кабинет“, добави още той.

Опитът на администрацията на Тръмп да възстанови всички санкции на ООН срещу Иран сега създава странна ситуация, при която един постоянен член на Съвета за сигурност настоява, че санкциите отново са в сила, докато всички останали, с изключение на Доминиканската република, казват, че те не са. За администрацията на Тръмп решението за бързо преустановяване на санкциите се изразява в липсата на избор, тъй като според условията на Съвместния цялостен план за действие от 2015 г. ембаргото за разработка на ядрени оръжия, наложено срещу Иран, ще изтече през следващия месец.

Пратеници на ООН от Германия, Франция и Великобритания заявиха на 18 септември в писмо до президента на Съвета за сигурност, че американската инициатива „не е в състояние да има правен ефект“ и заявиха, че ще работят неуморно за запазване на ядреното споразумение.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изказа своята позиция относно хода на Доналд Тръмп, като отбеляза в писмо, че не може да продължи да действа по исканията на САЩ за преустановяване на санкциите, тъй като съществува „несигурност" около легитимността на тази процедура.

По време на брифинга Помпео отказа да каже какви действия биха могли да предприемат САЩ срещу държави съюзници, които пренебрегнат санкциите. В миналото администрацията на Тръмп отправяше заплахи към компании, базирани в съюзнически държави, които имат търговски взаимоотношения с Иран. Съветникът по националната сигурност Робърт О’Брайън добави, че президентът Доналд Тръмп е подписал изпълнителна заповед, насочена към предотвратяване на продажбата и търговията на оръжие с Иран.

„Съвсем ясно заявихме, че всяка държава членка на Организацията на обединените нации носи отговорност да наложи тези санкции“, заяви Майк Помпео. По думите на държавния сектретар отговорност да последват примера носят Обединеното кралство, Франция и Германия.