Иран отговаря на заплахата от американски санкции

Хасан Рухани, президент на Иран

12:45 | 22 септември 2020
Обновен: 12:57 | 22 септември 2020
Автор: Петя Кушева

Иран се зарече да отвърне на заплахите за санкции от страна на САЩ.

Хасан Рухани, президент на Иран заяви: "Като президент на Иран днес искам да обявя, че ако Америка прилага тормоз, като неправомерно твърди че е успяла да възобнови резолюциите, нещо което никой не приема и предприеме действия и извърши нещо на практика, ще трябва да се сблъска с решителната ни ответна реакция. Напълно очевидно е, че Иран не се е поддал на американския тормоз на никакъв етап. А на този етап Иран дори ще се изправи срещу тормоза на Америка."

Саед Катибзадех, говорител на иранското външно министерство каза: "Режимът в Белия дом няма избор освен да уважава международните регулации и норми, а също и да спре да тероризира света, да спре незаконните и престъпни действия, този икономически тероризъм, едностранни санкции върху външни територии спрямо една велика нация и народ като Иран. И най-важното е да компенсира всички вреди нанесени на народа ми. Надяваме се, както бе показвано досега, международната общност и всички държави по света да се изправят срещу тези безразсъдни действия на режима в Белия дом и да говорят в един глас за прекратяване на режима там."

Съединените щати искат да въведат отново санкциите на ООН срещу Иран. САЩ се оттеглиха от споразумението с Иран преди 2 години. Франция, Германия и Великобритания казват, че това означава че  така САЩ са изгубили законовата си позиция да определят хода на нещата.