След възраждането на Covid-19 във Франция: Европа обмисля завръщане на строгите мерки

За момента европейските политици избягват строгите рестрикции, но може да се окаже, че нямат друг избор

21:36 | 18 септември 2020
Обновен: 22:05 | 18 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Новите случаи на заразени с коронавирус във Франция за денонощие достигнаха най-високото ниво след края на ограниченията през май на фона на продължаващия ръст на новозаразени в цяла Европа. Това увеличава възможността за завръщане на по-строгите рестрикции, които натежаха на активността през второто тримесечие, пише Bloomberg. 

Ръстът на новозаразени във Франция до над 10 хиляди в четвъртък привлича вниманието на европейските страни, докато Португалия съобщи за най-голям брой на новозаразени от пет месеца насам, а случаите в Испания нараснаха с по-бавен темп спрямо предходния ден, но все пак са над 4500. 

Здравните власти отдават увеличения брой заразени на повечето социалните събирания, особено сред младите хора, както и летните ваканции. Възходящата тенденция заплашва да натежи на възстановяването в Европа, ако правителствата се окажат принудени отново да затегнат мерките срещу заразата. 

Индексът Travel and Leisure Stoxx 600 се сви с над 3% в петък. Най-големите губещи в него бяха авиокомпаниите, като акциите на Consolidated Airlines Group и EasyJet поевтиняха съответно с 11,6% и 8,3%. Книжата на Whitbread, британски оператор на хотели и ресторанти, поевтиняха с 4,4% след информация, че правителството обмисля възможността за ограничаване на работните часове в хотелиерския бизнес и дори затварянето на някои места. 

За момента политиците не желаят да въвеждат отново строги мерки, имайки се предвид недоволството на гласоподавателите от нарушаването на обичайния им начин на живот за повече от шест месеца, но властите могат да се окажат принудени да действат, ако вирусът не бъде поставен под контрол. 

Британският здравен министър Мат Ханкок не изключи възможността за въвеждането на втора национална блокада в петък, като заяви, че повишаващият се брой на новозаразени и хоспитализирани в Кралството представлява “голям момент”. Новите установени случаи на заразени във Великобритания са средно по над 3300 на денонощие през последната седмица, което означава, че пандемията отново се завръща към размера си от май. 

“Пандемията се завърна в повечето от нашите страни”, заяви германският икономически министър Петер Алтмайер преди видеоконференция с европейските си партньори. „Трябва да се уверим, че тенденцията към възстановяване в Европа не е възпрепятствана и застрашена от нарастващия брой новозаразени“, посочи той. 

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че обмисля дали “да продължи напред” с националните ограничения срещу разпространението на заразата. 
“Искаме да се опитаме да запазим всички части от икономиката отворени, докато можем - не смятам, че някои иска да преминаваме към втора блокада”, заяви министър-председателят през репортери в петък. “Ясно е обаче, когато погледнете случващото се, че трябва да обмислим дали да не продължим напред с мерките”, добави той. 

В петък нараснаха спекулациите, че испанското правителство може да бъде принудено да въведе някакъв вид карантина за региона на Мадрид и евентуално да върне извънредното положение. Рязкото увеличение на броя новозаразени в столицата предизвика политическа криза в регионалната администрация и доведе до намесата на премиера Педро Санчес. 

Междувременно в края на седмицата гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че страната е готова да върне част от мерките, за да ограничи разпространението на коронавируса в региона на Атика, включително в столицата Атина. 

“Ясно е, че Атика има проблем с коронавируса, на който трябва да се обърне внимание”, заяви Мицотакис. Мерките на правителството вероятно ще включват ограничение на броя на хората, които могат да се събират на публични места, и отмяната на клутурни събития в рамките на 14 дни, както и усилия за насърчаване на дистанционната работа в публичния и частния сектор.